Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
Retro: Jan Lammers met Austin Healey Sebring naar Le Mans Classic
25 januari 2016 Pagina 1 van 1
N15 1583

De Le Mans Classic krijgt er dit jaar een hooggeëerd deelnemer bij: Jan Lammers, voormalig winnaar van de 24 Uur, verschijnt in juli aan de start in de Austin Healey 3000 MkIIa Sebring van Jetze Visser. Lammers deelt de voormalige fabrieksauto met ervaren historisch racer en Healey-specialist Jaap Sinke.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: PR

De 'Big Healey' met kenteken 54 FAC maakt op de Le Mans Classic zijn opwachting vanwege het 25-jarig bestaan van de Dutch Healey Competitions (DHC). Vanwege dit jubileum zal een hele delegatie Healey-liefhebbers naar het tweejaarlijkse racefestijn van Peter Auto trekken. Het plan is een initiatief van Jetze Visser, samen met de DHC en het Healey Museum, en werd gisteren onthuld tijdens een presentatie in het Healey Museum in Vreeland.

N15 1576

Zo'n speciaal feestje kon niet zonder een legendarische coureur, aldus Jaap Sinke, die werd gevraagd als co-piloot van Lammers. De keuze voor Lammers was volgens Sinke logisch: "Jetze en ik hebben een wishlist gemaakt en daarop stond Jan Lammers bovenaan. Een Nederlander én een Le Mans-legende. Toen hebben we gewoon maar eens contact opgenomen en dat kon Jan wel waarderen. Die vindt het leuk als mensen hem vragen. Dat schept meteen een band. Hetzelfde DNA zoals hij zelf zegt. Een bijzondere auto en een bijzonder evenement maken het dan compleet."

N15 1508

De auto is ingedeeld in Plateau 3, de grid voor sportauto's van eind jaren vijftig en de vroege jaren zestig. Zelf keert Sinke terug uit 'semi-retirement' om weer achter het stuur plaats te nemen. "Dit jaar staat voor mij verder alleen nog de Spa Six Hours op het programma. Ik zou het liefst het hele jaar racen, maar mijn nieuwe carrière neemt alle tijd in beslag."

N15 1503

Austin Healey bouwde de 3000 MkIIa in 1962 voor de 12 Uur van Sebring van 1963, als een van in totaal vier auto's: een Sprite met kenteken 58 FAC en drie 3000 MkIIa's met de kentekens 54 FAC, 56 FAC en 57 FAC (de reserveauto). 54 FAC eindigde als 26e.

LMC-2016-Poster
Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2020
Bekijk de desktopversie