Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
Indycar: Traditionele Indy 500 deelnemer Bryan Clauson overleden
08 augustus 2016 Pagina 1 van 1
Vanuit Amerika ontving www.autosport.nl het tragische bericht dat Indy 500 deelnemer Bryan Clauson ten gevolge van een Sprint Car Crash vanochtend in Lincoln Nebraska aan zijn verwondingen is bezweken. Clauson nam afgelopen weekend met een midget op de onverharde baan van Belleville Kansas aan een evenement deel.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2016 Brian Clauson 1
Indycar-coureur Bryan Clauson was ondanks zijn 27 jaar een "oude school" racer. Niet alleen op de Speedway maar vrijwel elke avond op een dirt track met een Sprint Car of Midget. Dat was zijn leven. 200 wedstrijden stonden er voor dit jaar op zijn agenda.

Traditionele Indy 500 deelnemer Bryan Clauson overleden
In tegenstelling tot vele van zijn collega's behaalde Clauson zijn roots in de Sprint Cars en Midgets waarin vroeger heel veel coureurs naar de Indycars promoveerden. Tegenwoordig wordt die route vrijwel altijd iets anders bewandeld, maar Clauson was nog één van de uitzonderingen. De keiharde oude school racers zoals A.J. Foyt, Gary Bettenhausen en in mindere mate nu Tony Stewart. Kerels die overal in van alles racen als het maar vier wielen heeft.

De 27-jarige Clauson werd in Amerika als één van de grote toppers op de dirt tracks gezien en won maar liefst vier USAC kampioenschappen. Twee in de Sprint Cars en twee in de Midgets. Maar Clauson pakte ook overwinningen in de befaamde Chili Bowl, Turkey Night Grand Prix en Belleville Nationals.Voor 2016 had Bryan zich als doel gesteld om dit jaar maar liefst 200 wedstrijden te rijden. Tot de fatale zaterdag had hij er dit jaar al 116 op zijn CV staan. Afgelopen woensdagavond behaalde hij in Beloit zijn 27e seizoensoverwinning.

Bryan Clauson
De traditionele Indy 500 foto.

Doug Boles van de Indianapolis Motor Speedway: " Bryan combineerde zijn passie en enthousiasme en passie voor de "grassroots"(basics) autosport. Zijn talent maakte het mogelijk dat hij vrijwel elke keer in een sprintcar of midget kon winnen. Tevens toonde hij aan dat hij ook met dit talent in staat was om op de Speedway competitief te zijn door drie ronden aan de leiding te rijden. Zijn bescheidenheid, positieve benadering en opwindende talent gaat binnen iedereen in de autosportgemeenschap gemist worden.

In 2010 won Clauson een Indycar Scholarship wat hem in staat stelde om in de Indy Lights uit te komen. Zijn beste resultaat behaalde hij met een derde plek in Iowa 2011. In 2012 won hij het Scholarship weer en dit stelde hem in staat om met Fisher Hartman Racing aan de Indy 500 deel te nemen. In twee deelnames aan de Indy 500 werd hij als 30e en 31e geklasseerd. Dit jaar behaalde hij met een 23e plek zijn beste resultaat en won 's avonds een Sprintwedstrijd in Indianapolis. Beter kon eigenlijk niet. "Het was de gelukkigste dag in mijn leven" verklaarde Clauson later.

In 2007 en 2008 werd Clauson door het team van Chip Ganassi als development driver voor de Xfinity-series opgepikt. Hij startte 21 maal voor het team en eindigde als tweede in de Xfinity Rookie stand.

Afgelopen zaterdag werd de carrière van Clauson abrupt afgebroken. Bryan liep bij een crash zware verwondingen op en moest per helicopter naar het Medical Centre in Nebraska worden overgevlogen.Clauson laat zijn verloofde Lauren Stewart, zus Taylor en ouders na. Bryan Clauson werd slechts 27 jaar.

Bryan Clauson2
Bryan Clauson in actie op de Speedway.
Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2019
Bekijk de desktopversie