Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
Formule E: Groeten uit Hongkong
13 maart 2019 Pagina 1 van 1
IMG 5202 2
De Formule E was voor het derde seizoen te gast in Hongkong.

Afgelopen weekeinde vond op het Harbourview Circuit bij de Victoria Harbour in Hongkong Central de vijfde ronde van het ABB FIA Formule E-kampioenschap 2018-2019 plaats. AUTOSPORT.NL was ter plekke en deed verslag van de activiteiten op de baan en achter de groene tafel, waar de aanvankelijke winnaar Sam Bird zijn eerste plaats verloor ten gunste van Edoardo Mortara, die zijn eerste succes in de serie kon vieren. Wat we verder nog tegenkwamen, geven we weer via onze gebruikelijke impressie.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions


IMG 5023

Afgezien van het regenachtige weer - maart is regentijd in Hongkong, zoals we van enkele 'locals' leerden - is het eerste wat na het verlaten van de terminal van het vliegveld opvalt, het enorme aantal taxi's, vrijwel zonder uitzondering van het merk Toyota, type Comfort (waarbij dat begrip relatief is). Er zijn zo'n 18.000 taxi's in Hongkong, verdeeld in drie typen: rode (zo'n 15.000) rijden naar de meeste bestemmingen in de stad, groene (3.000) rijden naar de 'New Territories' en blauwe (slechts 50) rijden naar het eiland Lantau.


IMG 5028

Natuurlijk kom je in een urbane omgeving als Hongkong ook genoeg elektrische auto's tegen, hoewel de subsidie daarvoor ook in Hongkong binnenkort wordt stopgezet, wat naar we begrepen een flink effect op de verkoopcijfers heeft. Tesla had tijdens het raceweekeinde in het chique Pacific Place-winkelcentrum een pop-up-stand ter promotie van de modellen 3, S en X ingericht.


IMG 5056

Ook de voertuigen van de Formule E-organisatie, beschikbaar gesteld door BMW, zijn uiteraard elektrisch en moeten derhalve worden opgeladen wanneer ze in de paddock stil staan.


IMG 5049

Zoals gemeld waren de weersomstandigheden gedurende het weekeinde nogal wisselend. Regenbanden zijn er in de Formule E niet, maar de voorgeschreven Michelin Pilot Sport-banden zijn voorzien van profiel, zodat ze ook onder natte omstandigheden de nodige grip bieden.


IMG 5053

Ventilatoren waren dit weekeinde in ieder geval niet nodig.


IMG 5059

De vrijdag werd nog gebruikt voor TV-opnamen en interviews, zoals hier met oud-F1-coureur Pedro de la Rosa, die nauw betrokken is bij het DS Techeetah-team.


IMG 5074

Als autosportliefhebbers associëren we een reuzenrad graag met de 24-uursraces van Le Mans en Daytona, maar natuurlijk moet elke zichzelf respecterende stad ook zo'n attractie hebben. Hongkong vormt daarop met zijn 'Observation Wheel' geen uitzondering. Direct naast het circuit bood het ongetwijfeld een prachtig uitzicht op de race, al hebben we dat niet uitgeprobeerd.


IMG 5083 2

Op vrijdag waren de straten die het circuit vormden, nog open voor het normale wegverkeer.

IMG 5138

Op zaterdag luidde het motto: 'Formula E in progress', wat betekende dat diverse straten waren afgesloten.IMG 5093

Een laag kentekennummer is ook in Hongkong een statussymbool en zo kostte dit nummer wellicht net zoveel als de bijbehorende Rolls Royce.


IMG 5139

Vriendelijkheid kost niets, en dat geldt ook in de Formule E-paddock.


IMG 5141

Plassen en modder in de paddock, waardoor ook de Michelin-man aan het eind van de dag niet meer zo smetteloos wit was...


IMG 5152

Bij het BMW-Andretti-team vond zaterdag een 'extrication'-oefening plaats om de marshals te instrueren hoe ze indien nodig een coureur veilig uit een Formule E-auto kunnen krijgen.


IMG 5170

In het midden Dr. Burkhard Göschel, jarenlang lid van de raad van bestuur van BMW, die sinds 2010 het voorzitterschap van de 'Electric and New Energies Commission' van de FIA vervult. De collega's van E-racing365.com riepen hem onlangs tot de op-één-na belangrijkste man in de Formule E uit, na seriepromotor Alejandro Agag.


IMG 5087

Het restaurant 'Peking Garden' is sinds het verschijnen van de meest recente Guide Michelin voor Hongkong en Macau zijn ster weliswaar kwijt, maar het eten is er nog steeds van grote klasse. Pekingeend is er uiteraard het populairste gerecht.


IMG 5097

De verlichte hoogbouw in Hongkong blijft fascinerend. Hier de gebouwen van twee grote banken, HSBC (midden) en Standard Chartered (rechts).

IMG 5160

Op zondag, trainings- en racedag, waren we al vroeg ter plekke. Het was er nog stil.


IMG 5164 2

Ook bij de FIA-promotiestand was het nog rustig.


IMG 5183 2

Verse croissants en 'Danish pastry' in de E-Motion Club.


IMG 5182

Moët & Chandon nam met het begin van het lopende seizoen de plaats in van Mumm als champagnesponsor van de serie.


IMG 5184

Porsche, dat zoals bekend komend seizoen in de serie stapt, was ook met een delegatie aanwezig en omdat je tussentijds toch ergens rustig moet kunnen zitten, had het merk ook een eigen tafel in de hospitality.


IMG 5186

Gasten konden er hun naam in Chinese karakters laten kalligraferen.


IMG 5223 2

Naomi Campbell was er ook.


IMG 5197 2

Miniatuurmodellen van de nieuwe 'Gen2'-Formule E-auto's zijn er inmiddels ook, maar vallen nog een beetje in de categorie 'speelgoed'.


IMG 5207 2

In de E-Village viel op dat alleen BMW nog een eigen promotiestand had.

IMG 5199 2

Al ruim een uur voor aanvang stonden fans in de rij voor de handtekeningsessie.


IMG 5213 2

Niet alleen op Circuit Zandvoort en in de Formule 1, maar ook in de Formule E!


IMG 5217 3

Voor de goede orde: hier worden geen baby's, maar luiers verwisseld.


IMG 5180

Nog even snel een selfie met Felipe Massa.


IMG 5231 2

Drukte om op de grid te mogen komen.


IMG 5239 2

André Lotterer staat na afloop van de race teleurgesteld de pers te woord.


IMG 5211 2

En dan wordt het tijd om naar de uitgang te gaan. Het was weer een mooi weekeinde!
 
Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2019
Bekijk de desktopversie