Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
Retro: Groeten van de Historic Grand Prix Zandvoort 2019 (1)
11 september 2019 Pagina 1 van 1
IMG 2901
De Historic Grand Prix had voor jong en oud genoeg te bieden!

Drie dagen lang waren 'The boys' weer 'back in town', voor de achtste editie van de Historic Grand Prix Zandvoort in zijn huidige vorm. Na in de zeven voorgaande jaren verwend te zijn geweest met heerlijk nazomerweer was het nu af en toe wat wisselvallig, maar dat maakte het plezier er niet minder om. Integendeel, want we genoten samen met den tienduizenden bezoekers volop van al het moois wat er op en naast de baan te zien was. Op de wedstrijden gingen we al uitgebreid in via ons eveneens zeer goed bezochte liveblog, maar er was natuurlijk nog veel meer. Reden om nog eens uitvoerig terug te komen op de Historic Grand Prix Zandvoort via deze eerste 'Groeten uit'.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/René de Boer

IMG 6244

De Grand Prix (de moderne dan, in dit geval), leeft in het dorp! Overal komen weer oude stickers naar boven.

IMG 6245

De eerste t-shirts zijn ook al bedrukt.

IMG 6425

Trees Spee, bekend van de Mickey's, bracht heel wat oude raceposters mee, die in de box van de Nederlandse Autorensport Vrienden veel belangstelling vonden.IMG 6464 2


Natuurlijk trok ook het Zandvoorts Museum met de speciale tentoonstelling over de Nederlandse Grand Prix-geschiedenis dit weekeinde veel publiek!

IMG 6284

Peter Oberndorfer was er in het eerste jaar van de DTM al bij met een Alfa Romeo GTV en racete vervolgens met allerlei Opels, van Kadetts tot de dikke Omega 3000. 'Obi', zoals hij overal bekend staat, is alweer decennialang werkzaam voor Audi, maar racete tot dit weekeinde nog nooit eerder op Zandvoort. Daar kwam nu verandering in, want hij bracht een originele ex-Willi Bergmeister-Audi Coupé aan de start, met dat prachtige roffelende vijfcilindergeluid.
 


IMG 6301

Een andere bekende die we troffen, was Gerrit van Kouwen (midden), een van de weinige Nederlandse winnaars van het vermaarde Formule Ford Festival op Brands Hatch en daarna medio jaren tachtig ook met BMW actief in de toerwagens. Hij had naar eigen zeggen al zeven jaar niet meer in een raceauto gezeten, maar haalde voor de BMW-demonstratie graag de overall weer eens uit de kast.

IMG 5775 2

En hier mocht hij mee rijden!

IMG 0518 2

Die Brabham, waarmee in 1985 door Nelson Piquet de pole behaald werd met de snelste ooit op het oude circuit gereden ronde, was een statisch object. Maar wel mooi!

IMG 6430

Simon Knap won een week eerder de Europese GT4-titel met de MDM-BMW M4 en mocht op Zandvoort met fraaie historische race-BMW's rijden, waaronder de ex-Andy Priaulx-WTCC-auto (320i E46).

IMG 6397 4

'Tourenwagen Legenden' was de naam van de Duitse klasse voor oude DTM-auto's, en van 'Legenden' mag je bij drievoudig kampioen Klaus Ludwig (r.) en vijfvoudig racewinnaar Jörg van Ommen toch zeker wel spreken. Opmerkelijk: Van Ommen veroverde voor de eerste drie races in het eerste DTM-seizoen 1984 (toen het officieel nog 'Deutsche Produktionswagen-Meisterschaft' heette!) de pole-position, maar won dat jaar met zijn Rover Vitesse geen enkele race.

IMG 6407

Ja, nat was het af en toe wel, en dan moet je zorgen dat je tentdak niet te zwaar wordt van al dat water!
 


IMG 6411

Vrijdagavond voetbalde Nederland tegen Duitsland en won. Carsten Krome, de vaste commentator van de Tourenwagen Legenden, nam dus maar het zekere voor het onzekere door in een oranje shirt op Zandvoort te verschijnen.

IMG 6435

Frans Amsing had zijn schitterende historische auto 'Dutchie' meegenomen, die hij door schilder Emiel Paul vakkundig van een fraaie beschildering liet voorzien.IMG 6447

In de loop van het weekeinde nam het werk steeds meer vorm aan.

IMG 8512

Nog zo'n geweldig apparaat: de Volpi met 16-cilinder-Chevrolet-motor van de familie Bootsma. Als hij gestart wordt, lijkt het wel een aardbeving!

IMG 0443

Wat minder bruut qua techniek en design waren de Italiaanse volboeds uit de stal van de familie Van der Lof.

IMG 6440

Wie het buiten te nat vond, kon binnen de race-sensatie ervaren op de geavanceerde simulatoren van Rob Laurs.
 


IMG 1308

Ook in de Paddock Club was het gezellig druk.

IMG 6086

Op vrijdagmiddag was er champagne voor de traditionele welkomstcocktail voor alle deelnemers.

IMG 9914

Blikvanger in de Paddock Club was deze fraaie IROC-Porsche van Lex Proper.

IMG 8116

Gijs van Lennep weet alles van 24-uursraces, want hij heeft er twee gewonnen. Ivo Breukers weet ook alles van 24-uursraces, want hij is een van de initiatiefnemers van de 24 Uur van Dubai en heeft inmiddels al heel wat 24-uursraces gereden én georganiseerd.

IMG 3268

Als altijd waren er heel wat Britse teams. Hopelijk blijft dat ook in de komende jaren zo en wordt al het gedoe met 'carnets' en andere ongein niet te belemmerend.
 


IMG 9229 2

De hotels in Zandvoort waren goed bezet, maar je kunt natuurlijk ook gewoon in een tentje naast je Volkswagenbus in de paddock slapen!

IMG 1700

Een Porsche 718 is al bijzonder, maar twéé 718's natuurlijk helemaal! Naast het exemplaar van het Porsche Museum uit Stuttgart was ook de auto van het Museum Prototyp uit Hamburg naar Zandvoort gekomen. Dit is de auto die jarenlang in de Donington Collection van Tom Weathcroft gestaan heeft, maar enkele jaren geleden door het fijne museum in Hamburg werd aangekocht. Het is de vroegere reserveauto van Carel Godin de Beaufort, de huidige eigenaar heeft het oranje weer vervangen door het oorspronkelijke zilvergrijs, maar het logo van de Ecurie Maarsbergen zit er nog op.

IMG 4082

Bij historische evenementen kom je op de parkeerplaatsen vaak ook fijne auto's tegen. Hoe vaak zie je nou zo'n Passat Variant in uitvoering van Nothelle? Leuke BMW ook, trouwens!

IMG 6496 2

En toen was het tijd voor de parade. Jürgen Barth en echtgenote kwamen met een elektrische scooter.

IMG 6528

De stemming bij de OCA's zat er goed in!

IMG 6533

Zomaar geparkeerd in de Zeestraat: een originele Lancia 037!

IMG 6535

De M3 van 'Fast' Marc Seesing mocht er natuurlijk ook zijn!

IMG 6543

Michael Siemerink kwam langs met zijn speciale Porsche 914, de auto die dit jaar zijn 50-jarig jubileum viert.
 


IMG 6557

De volgende ochtend was het alweer vroeg dag, maar in het HARC House, ook bekend als 'La Course', was er gelukkig koffie. Overigens was de Historic Grand Prix het laatste evenement waarbij dit markante gebouw nog dienst deed, want zeer binnenkort wordt het gesloopt om plaats te maken voor een tribune met het oog op de Formule 1. Mooie herinneringen blijven.

IMG 4070

Capuccino in de Paddock Club is natuurlijk ook goed, met zicht op de Tarzanbocht.

IMG 6567 2

Olivier Hart vertelt aan Artur Dekker hoe hij de toerwagenrace won.

IMG 6577 2

En Mattijs Diepraam tekent uit de mond van de Britse toerwagencoryfee Steve Soper op waarom hij niet gewonnen heeft...

IMG 1150

De prijzen van de Historic Grand Prix.

IMG 0270

Terwijl er op zondag als altijd ook een Chopard-horloge (niet dit exemplaar overigens) te winnen was.
 


IMG 6799

Jeff Carter, mediagedelegeerde van de FIA voor de historische Formule 3 Cup, legde winnaar Christian Olsen vast na diens succes.

IMG 3017

Voor de scheidende Zandvoortse burgemeester Niek Meijer was het de laatste keer dat hij de Historic Grand Prix in functie bijwoonde, samen met zijn echtgenote. "Maar we komen hier vast nog wel een keer", stelde de vertrekkende bestuurder, die eind deze week afscheid neemt. Het circuit heeft veel aan hem te danken!

IMG 3286

Iemand nog Formule 1-banden?

IMG 0676

Voor deze ex-Dario Franchitti-C-Klasse uit de Tourenwagen Legenden zijn ze wat te groot.

IMG 7115

Ook Patrick Huisman stapte bij de Tourenwagen Legenden weer eens in: hij deelde de 190 Evo met Gerbert Luttikhuis.

IMG 3332

"Verstappen-fan? Nee hoor, 33 is mijn leeftijd".
 


IMG 4771 2

Oud-coureurs Deen, Amsing, Post en De Raadt verzorgden weer op vakkundige en amusante wijze de rondleidingen van gasten door de paddock. De overalls lagen al klaar.

IMG 8727

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

IMG 8918

Kunst!

IMG 1231

En ook dit is gewoon mooi!

IMG 6719

Zeker weten!Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2019
Bekijk de desktopversie