Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
DTM: Groeten van de finale 2019 uit Hockenheim
09 oktober 2019 Pagina 1 van 1
IMG 8077 3
Zo zonnig was het alleen op donderdag...

Afgelopen weekeinde waren we op de Hockenheimring Baden-Württemberg, waar de seizoensfinale van de DTM op het programma stond, gecombineerd met het veelbesproken gastoptreden van Honda, Lexus en Nissan, de drie merken uit de GT500-divisie van het Japans Super GT-kampioenschap. Daarnaast kwamen de Formule Renault Eurocup, de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup en de Tourenwagen Classics in actie, plus op alle drie de dagen van het evenement demonstraties van prachtige raceauto's uit de Deutsche Rennsport-Meisterschaft in het kader van de DRM Classics. Het weer werkte niet echt mee, maar het evenement was uitstekend bezocht en de fabrikanten haalden voor de finale als altijd nog maar eens alles uit de kast. Voldoende materiaal dus voor een uitgebreide impressie.

Tekst en foto's: Willem J. Staat en René de Boer

2019 Aankondigingsbord
Je kon in Hockenheim niet om de aankondigings billboards heen. DTM X Super GT

2019 Opstellen autos
Het opstellen van de auto's voor een groepsfoto is geen gemakkelijke klus. Meestal verloopt dit soort acties nogal chaotisch.

2019 Donderdagmiddag
Heeft iedereen al een foto gemaakt en dan blijkt een Hankook bord toch een storende factor in het beeld te zijn.

2019 Wielrenner
En dan komt er tijdens alle voorbereidingen ook nog eens een verdwaalde wielrenner voorbij. Die had zich even in locatie vergist dus.


2019 Nissan Management
Het Nissan management nam dit wel even mee in de aantekeningen. Je weet maar nooit...

2019 Containers Japan
De Japanse delegatie was in aparte containers naast de Formule Renault paddock ondergebracht.


2019 Cassidy
Ideaal voor de fans. Want dan kon je zonder problemen een handtekening van de Japanse afvaardiging scoren. Nick Cassidy nam er overigens ruimschoots de tijd voor.

2019 Rijderspersconferentie
Diezelfde Cassidy zette tijdens de persconferentie op vrijdag het gehele journaille op de foto. De omgedraaide wereld...


IMG 8135 3

De rijders uit het Japans Super GT-kampioenschap stonden volop in de belangstelling, ook tijdens een eigen persconferentie op de vrijdag.

IMG 8139 3

Jenson Button herinnerde zich dat hij al in 1998 een keer op Hockenheim reed, in de toenmalige Formule Ford Eurocup en zelfs nog op het oude circuit. Hij was het hele weekeinde het middelpunt voor media en fans, maar werkte alles heel geduldig en professioneel af en nam voor iedereen de tijd.

IMG 8151 2

"Waar mensen zijn, daar is Button", dat leek dit weekeinde wel het motto.IMG 8175 2

Op vrijdagmiddag had de DTM-organisatie ITR in de eigen hospitality een kleine ontvangst georganiseerd voor alle externe dienstverleners en toeleveranciers, waaronder ook uw redacteur. Frederic Elsner, manager business unit events (met microfoon) en ITR-directeur Achim Kostron (rechts van hem) bedankten de betrokkenen voor hun inzet gedurende het seizoen en hieven het glas op de goede samenwerking.

IMG 8178 3

Op vrijdagavond was er een ontvangast in de hospitality van expertise-organisatie DEKRA, die vierde dat het al 30 jaar als partner bij de DTM betrokken is. Zo zorgt DEKRA ondermeer voor de technische keuringen van de raceauto's. Een paar mooie exemplaren stonden voorr de tent opgesteld, die we 's middags al even van nabij bekeken.

IMG 8157 3

Zoals deze Mercedes-Benz C-Klasse, waarmee Bernd Schneider in 1995 zowel de DTM- als de ITC-titel won.

IMG 8158 2

Of deze Audi V8 quattro, waarmee Hans-Joachim Stuck in 1990, het eerste jaar van Audi als fabrieksteam in de DTM, gelijk kampioen werd. En erachter de kampioesauto van Roberto Ravaglia uit 1989, de BMW M3.

IMG 8160 2

Nooit kampioen, maar wel indrukwekkend: de Opel Omega 3000 van Peter Oberndorfer in de beroemde Jägermeister-kleur.

IMG 8171 3

De Ford Mustang van Gerd Ruch is legendarisch in DTM-kringen. Onlangs is de auto door Mücke Motorsport geheel gerestaureerd.

2019 DRM 1
Het "oude DRM spul" kwam ook nog even in actie. Emerson Fittipaldi reed gedurende het weekend nog even met deze Jägermeister Porsche waarmee hij begin zeventiger jaren een gastwedstrijd op de Nürburgring reed.

2019 DRM 2
Mario Ketterer vroeger in de DRM en bergwedstrijden actief, kwam met deze fraaie ex GS BMW 320 BMW van  Markus Höttinger uit 1978 in actie.

2019 Capri
De fraaie ex fabrieks Ford Capri RS3100 van Mücke Motorsport.2019 Alfa
Een ex Toine Hezemans Alfa Romeo. Toine was helaas niet aanwezig. Die had het te druk op circuit Zolder.

2019 Capri 2
De Turbo Zakspeed Capri ging helaas kapot en kwam gedurende het weekend niet meer in actie.

2019 Schnitzer BMW 320
De fraaie ex Schnitzer BMW 320 van Hans J. Stuck uit 1980 nu in het bezit van Karl Oppitzhauser.

2019 Asch
Oud DTM-coureur Roland Asch mocht vrijdagmiddag nog even met zijn oude liefde spelen.

IMG 8186 2

Bij DEKRA kwamen diverse DTM-rijders aan het woord, geïnterviewd door Julia Josten, van links naar rechts Nico Müller, René Rast, Ferdinand von Habsburg, Philipp Eng en Timo Glock.

IMG 8210 2

Groepsfoto van alle DTM-rijders met ITR-voorzitter Gerhard Berger en DEKRA-bestuursvoorzitter Clemens Klinke, die op vrijdag ook nog jarig was.

IMG 9098 6

Ondertussen deed de witte brigade uitstekend zijn best.

IMG 4693 6

Het resultaat mocht er zijn!

IMG 8224 2

Onder de vele gasten bevond zich ook Ralph Monschauer met zijn echtgenote Lena. Naast uitgever van het Duitse maandblad Motorsport XL is Monschauer ook de organisator van de raceserie DMV-GTC, een klasse met GT3-, GT4- en TCR-auto's, die volgend jaar vijf keer in het voorprogramma van de DTM rijdt. "De reacties na de aankondiging eerder deze week zijn overweldigend, teams vinden het fantastisch", zegt hij.

IMG 9283 2

Natuurlijk kwamen ook de mensen uit de DTM-historie aan het woord: van links naar rechts Klaus Ludwig, die zaterdag zijn 70e verjaardag vierde, Hans-Joachim Stuck en Bernd Schneider.
IMG 8170 3

Een heerlijke aanblik waren de auto's uit de Deutsche Rennsport-Meisterschaft, zoals deze Kremer-Porsches.

IMG 8166 2

Clemens Schickentanz (midden) was een van de oud-DRM-coureurs die de overall weer eens aantrokken, hij reed ondermeer met de Opel Commodore van Olivier Steinmetz (rechts), een lid van de bekende tuningfamilie.

IMG 8266 2

Assen-DTM-promotor Lee van Dam (midden) was ook in Hockenheim aanwezig...

IMG 3825 5

...evenals directeur Sven Prybila van Circuit Zolder, die volgend jaar gastheer is voor de openingswedstrijd van het seizoen, zoals dat in de 'oude' DTM jarenlang een goede traditie was.

IMG 5183 7

Nissan had Michael Krumm (links) meegenomen, de Duitse coureur die al jarenlang fabrieksrijder voor het merk is en al sinds mensenheugenis in Japan racet. Hij vertelde honderduit over de Japanse racecultuur, de verwachtingen voor de gezamenlijke race van DTM en Super GT volgende maand in Fuji en zijn ervaringen in het land van de rijzende zon. 

IMG 5998 5

Buiten was het gezellig druk bij de handtekeningsessie.

IMG 1510 7

IMG 7798 5

De Japanse coureurs, die natuurlijk geen eigen tent met 'race-taxi's' van hun respectievelijke merken ter beschikking hadden, kregen een plaats temidden van de reguliere DTM-rijders.

IMG 9009 6

Ferdinand von Habsburg (rechts) draagt tegenwoordig een bril, links tekent Daniel Juncadella onverstoorbaar door.

2019 Habsburg fan
Tja, die Von Habsburg viel ineens spontaan tijdens de handtekeningensessie een oude liefde in de armen. Hoe leuk is dit?2019 Button Handtek sessie
Jenson Button en Pietro Fittipaldi hadden het er direct over.

2019 Matsuda
Tsugio Matsuda had er enorm veel plezier in.

2019 Handtek sessie 3
De kleine jongedame rechts was niet bij de Japanner vandaan te slaan. Vast een echte Super GT 500 of Matsuda fan.

IMG 8172 2

Nissan had als enige van de drie Japanse fabrikanten gebruik gemaakt van de geboden mogelijkheid om een eigen promotieruimte in de paddock in te richten. Zo'n GT-R blijft een geweldige auto!IMG 8280 2

Kampioen René Rast had zijn eigen merchandise met bijbehorende verkoopstand, waar hij zelf ook meerdere keren in de loop van het weekeinde te vinden was.

IMG 8281 3

Wellicht dat de caps met Rasts startnummer 33 erop het ook bij fans van een niet nader te noemen Nederlandse coureur goed doen...


2019 Merchanides Rast


IMG 8282 2

T-shirt van de kampioen. Komende zaterdag vindt zijn officiële kampioensfeest plaats in zijn geboorteplaats Minden, waar hij ook in het gouden boek van de stad zal worden opgenomen. Daar gaan deze t-shirts ongetwijfeld ook goed weg.

IMG 8268 3

Voor de echte fans: een speciale Audi RS 5 in de kleuren van de kampioen.

IMG 8298 5

Op weg naar de grid voor de race op zondag troffen we Volker Strycek, in 1984 de eerste DTM-kampioen (toen uiteraard nog Deutsche Produktionswagen-Meisterschaft), overigens zonder dat seizoen één race te winnen. Op vrijdag was Strycek al bij het genoemde DEKRA-diner, op zaterdag nam hij op de Nürburgring deel aan de race van de RCN (Rundstrecken Challenge Nürburgring), die hij samen met zijn teamgenoot in een Opel Astra TCR won, en op zondag was hij weer in Hockenheim.
2019 Button 3

Kent U mij nog lijkt Jochen Mass tegen Button te zeggen. ADAC Sportpresident Herrmann Tomczyck was eveneens van de partij.


2019 Button 2
Toch maar eens even een praatje met die man maken....denkt Jenson.


2019 Button 1
BMW-coureur Timo Glock kwam sportief nog even wat informatie uitwisselen.

2019 GG Habsburg
De gridgirl van Ferdinand Habsburg keerde onverrichter zake terug richting paddock.

2019 Habsburg fiets
De R-Motorsport coureur wilde op de fiets deelnemen nadat zijn Aston Martin motor tijdens de kwalificatie de geest gegeven had. Reglementair is dit niet toegestaan.....

2019 GG Quintarelli
Matsuda reed zaterdag helemaal niet. Zou hij na de start andere plannen gehad hebben?

2019 Emerson Pietro
De beide Fittipaldi's geïnterviewd door Verena Wriedt.

2019 Emerson
Emerson Fittipaldi inmiddels ook alweer bij 73 jaar. Zijn gezicht draagt de sporen van een intensief raceleven.

2019 Dames
Aangenaam gezelschap op de startgrid.


IMG 8307 6

Op de grid, in de regen, troffen we ondermeer Bram Schot (links), de Nederlandse bestuursvoorzitter van Audi AG, die dit seizoen al regelmatig bij DTM-races aanwezig was.2019 Quintarelli fan
Ronnie Quintarelli heeft in Italië een eigen supportersclub. En de club was in grote getale zelfs aanwezig.


2019 Quintarelli 2
De Duitse fans zijn Quintarelli zeker nog niet vergeten. Zestien jaar geleden reed hier in de F3


IMG 8316 4

De gridgirl bij de auto van Robin Frijns lacht weliswaar nog, maar ziet er in de stromende regen toch wat troosteloos uit.


2019 Gridgirl Regen
Ondanks het slechte weer had haar collegaatje er bij Eriksson nog steeds zin in.


IMG 8322 2

RBM-BMW-teambaas Bart Mampaey ziet de humor er wel van in, Dennis Rostek (op de rug gezien), manager van kampioen René Rast, BMW-rijder Sheldon van der Linde en diens broer, ADAC-GT-Masters-kampioen Kelvin, is met muts en skijack goed gekleed voor de omstandigheden. Rostek reed op zaterdag nog Duits rallykampioenschap en kwam daarna direct naar Hockenheim. Overigens had hij een heel goed weekeinde, want een andere protégé van hem, Nicki Thiim, won op Fuji met Aston Martin de GTE-Pro-klasse in het WEC.

IMG 8321 5

Ook goed gemutst (nou ja, figuurlijk dan) is DEKRA-man Wolfgang Dammert, die de technische keuringen leidt, en op vrijdag vanwege 20 jaar trouwe dienst op vrijdag een elektro-scooter in DTM-look kreeg.

IMG 8327 5

We zagen ook diverse Nederlandse bezoekers (m/v), waaronder Relin Pekkeriet (links) en Anniek de Vries, die bij een verloting op zondag in de paddock spontaan twee grid-tickets gewonnen hadden. Natuurlijk lieten ook zij door de regen het plezier niet bederven!

IMG 8333 2

Masaaki Bandoh (l.), de hoogste baas van de Japanse GT Association, had het in Hockenheim ook zeer naar zijn zin.

IMG 8343 2

Oud-Mercedes-sportdirecteur Norbert Haug wordt geïnterviewd door Oliver Sittler van DTM Fan TV.

2019 MP Tent
Bij MP Motorsport werd er dit weekend hard gewerkt.IMG 8291 2

Bij de Formule Renault werd gedacht aan Formule 2-coureur Juan Manuel Correa.

2019 Auto Victor Martins

Een emotionele boodschap op de MP Motorsport bolide van Victor Martins.

2019 Renault Tent
Er stond een Renault Sport hospitality in de paddock. Het gehele weekend niemand gezien.....

IMG 8274 5

Op zondagavond werd er, zoals gebruikelijk, feest gevierd bij de kampioen, in dit geval Audi.

IMG 7931 6

Naast bier was er ook speciale DTM-gin, die gretig aftrek vond.

IMG 8880 5

Het bleef nog lang onrustig in de hospitality. Overige foto's publiceren we hier maar liever niet.

2019 Japanse Kunst
Japanse Audi kunst in de paddock.

2019 Honda

Honda al 60 jaar in de motorische sporten actief.
2019 Boodschap
Bedankje van de DTM organisatie aan de fans. Weer een jaar overleefd.

2019 Japan Car Fest 4
Er was ook nog een Japans Auto Feest in de paddock. Daar waren voornamelijk Time Attack Machines te zien.

2019 Japan Car Fest 3
Uitzonderlijke beschilderingen en voertuigen.

2019 Japan C ar Fest 4
Fraai om deze oude Supra zo bont beschilderd te zien.


2019 Japan Car Fest

Krokodilgroene Celica lijkt het wel.
2019 Japan Car Fest 5 2
Bijzondere boodschap op de Nissan....

2019 Japan Car Fest 8
leidde kennelijk toch tot een huwelijk.

2019 Japan Car Fest 5
Een wel heel bijzondere Suzuki.

2019 Japan Car Fest 7
Een bont beschilderde Nissan 350Z

2019 Japan Car Fest 2
Deze fraaie Tim Attack Mitsubishi van de Zwitser Remo Huonder die we dit jaar op verschillende circuits zagen.

2019 Japan Car Fest 11
Waren we nu op Hockenheim of Fuji?2019 Muller fans

Volle tribunes op zondag maar of er nu 20.000 of 80.000 toeschouwers zijn. Hockenheim oogt altijd leeg.

2019 Rast Grid

Rene Rast heeft er voor de laatste maal dit jaar in Europa zin in.

2019 Rast sokken
René reed dus niet op een sokkengang......

2019 Persconferentie Berger 2

Gerhard Berger hoopt dat de samenwerking met Nissan, Lexus en Honda in de toekomst iets moois gaat opleveren.

2019 Boos
We konden alleen maar boos op het weer zijn afgelopen weekend.


2019 Smile Gridgirl

Maar met een glimlach kijken we terug op 2019 en afgelopen weekend toch?

2019 BMW M1 Vlammen
Het was een vlammend seizoen.

2019 Danke Fans
Een bedankje aan alle fans die de moeite genomen hadden om te komen.

2019 Tourenwagen classics
De Tourenwagenclassics mochten het seizoen afsluiten.

IMG 8294 2

De voorverkoop voor de DTM 2020 is al begonnen.


2019 Rast Muller 1

Een Audi vreugdedans aan het einde van het seizoen tussen de No 1 en No 2 uit het DTM Kampioenschap.

 
 2019 Rast Muller 2

Voor de laatse maal het publiek bedanken. Prachtig.


2019 Audi Trading Paint
Weet niet of ze bij Audi blij waren maar Trading Paint ofwel de auto's elkaar even laten kussen. Hoe mooi is dit?


2019 Gridgirls 2

De meisjes nemen afscheid en wij ook.
IMG 2248 5
Hopelijk dan met wat beter weer, en niet met zoveel modder op de persparkeerplaats!

IMG 8857 7

Inderdaad, tot volgend jaar!

Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2020
Bekijk de desktopversie