Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
NASCAR Whelen: Melvin de Groot schittert op Circuit Zolder. Zeges voor Longin en Day in EuroNASCAR PRO
11 oktober 2021 Pagina 1 van 1
Voor Melvin de Groot werd het afgelopen zondag een schitterende dag op Circuit Zolder. De Nederlander behaalde in de EuroNASCAR 2-wedstrijd op zondag zijn allereerste overall podium door als derde te eindigen. De Team Bleekemolen-coureur was tevens beste bij de Legends en de rookies. In één wedstrijd maar liefst drie podiums. De EuroNASCAR Pro-wedstrijden leverden een overwinning op voor de lokale held Stienis Longin en de Israëlier Alon Day.


2021 Longin 1
Super comeback van Stienis Longin in de Euro NASCAR Pro.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR Whelen/PR

Melvin de Groot schittert op Circuit Zolder. Zeges voor Longin en Day in EuroNASCAR PRO
Loris Hezemans en Jacques Villeneuve waren om inmiddels bekende redenen de grote afwezigen op Circuit Zolder. Daarvan kon de concurrentie in de tussenstand van het kampioenschap van profiteren. Voor Hezemans bleef de schade echter bepekrt. Vanwege de Corona-pandemie had het team van PK Carsport aan het begin van het seizoen al aangekondigd dat men dit jaar slechts alleen aan de wedstrijd op Circuit Zolder zou deelnemen.

Stienis Longin won de eerste wedstrijd afgelopen zaterdag op overtuigende wijze en domineerde de 18 ronden tellende wedstrijd volledig. Voor Longin was het één van de mooiste dagen in zijn carriere. Wel was de Belg er na een jaar afwezig van onder de indruk hoe dat de snelheid zich van de EuroNASCAR bolides ontwikkeld had.

De wedstrijd moest echter al na één ronde geneutraliseerd worden nadat Yevgen Sokolovskiy in de grindbak bleef steken terwijl Henri Tuomaala, Ian Eric Waden en Leonardo Colovita in de hairpin clashten waardoor een safetycar-interventie noodzakelijk was. In de vijfde ronde werd de wedstrijd opnieuw vrijgegeven. Daarbij maakten de CAAL Racing teamgenoten Alon Day en Gianmarco Ercoli contact met elkaar. Alon Day slaagde er niet in om Day van de leiding te verdringen en viel zelfs naar de 17e plek terug.
Ercoli werd zelfs als 21e geklasseerd. Beiden slaagden er niet in om van de Loris Hezemans' afwezigheid in de tussenstand van het kampioenschap te profiteren.

De 43-jarige Lucas Lasserre (de allereerste kampioen in NASCAR Whelen ofwel Racecarseries) eindigde als rijder, teambaas, engineer als twee en behaalde zijn eerste podium dit seizoen. Marc Goossens behaalde op zijn thuiscircuit zijn eerste podium dit weekend en eindigde als derde nadat hij in de Jacky Ickx Chicane Vittorio Ghirelli nog wist te verschalken. Vittorio Ghirelli, uitkomend voor het team van Hendriks Motorsport, had een fantastisch duel met Goossens en miste nipt het podium. De 27-jarige Italiaan kwam op Goossens net iets te kort.

2021 Longin 2
Comeback man Longin liet duidelijk doorschemeren dat het voor volgend seizoen mogelijk naar meer smaakte.

Nicola Rocca (DF1 Racing) verzamelde met een vijfde plek een behoorlijk aantal punten. Academy/Alex Caffi Motorsport-coureur Patrick Lemarie, die Jacques Villeneuve verving, kwam als zesde over de eindstreep. De Zwitser Giorgio Maggi pakte voor het team van Hendriks Motorsport de zevende plek en was tevens beste Junior in zijn Ford Mustang. Vanaf een 15e plek beleefde Sebastiaan Bleekemolen een uitermate sterk optreden door met de Team Bleekemolen Mustang als achtste te eindigen. Achter hem eindigde de Fransman Ulysse Delsaux in de RDV Competiton Chevrolet als negende gevolgd door de Not Only Motorsport Camaro van Davide Dallara en werd als eerste geklasseerd bij de bronzen en zilveren rijders.2021 Alon Day
Alon Day blijft de maatstaf qua overwinningen in de Euro NASCAR Pro.

27e EuroNASCAR Pro-overwinning voor Alon Day
Zolder schijnt Alon Day altijd geluk te brengen. Hij won er kampioenschappen en behaalde op zondag daar zijn zesde overwinning en de 27e in zijn Euro NASCAR Pro-carriere Met de #88 Monster Energy Chevrolet was hij vanaf pole dominant. Op de eeuwige ranglijst is hij overigens de eerste rijder die op één circuit de meeste overwinningen heeft behaald.

Alon Day in Victory Lane:" Het was een verlossing want het weekend was zwaar en teleurstellend. Het team heeft geweldig werk geleverd en mij voor de laatste race van het reguliere seizoen een sterke Monster Energy Camaro gegeven. Voor de finale op Autodromo di Vallelunga zal ik niet naar het puntenklassement kijken maar mij volledig op de wedstrijd focussen. Dan pas zullen we weten waar we in het algemeen klassement staan."

Day maakte bij de tweede wedstrijd een perfecte start terwijl Stienis Longin in de PK Carsport Camaro in de eerste ronde naast de baan geraakte en veel posities verloor. Marc Goossens erfde daardoor de P2 gevolgd door de fel strijdende Giorgio Maggi en Lucas Lassere waarbij de Zwitserse Hendriks Motorsport-rijder zijn plek moest prijsgeven en naar de zesde plek terugviel. Goossens en Lassere leverden tot de laatste ronde een schitterend duel waarvan Lassere na afloop vertelde dat hij in zijn jonge jaren altijd tegen de F3000 rijder Marc Goossens opkeek en hem op een faire wijze wilde verslaan.

Goossens vertelde dat hij ook voor zijn opponent veel respect had. Dit Euro NASCAR Pro-duel was er één voor de geschiedenisboeken. In het duel om P2 kwamen zij in de zestiende ronden beiden even van de baan. Uiteindelijk was de lokale held Goossens die als tweede over de finish kwam en Lassere evenals op de zaterdagwedstrijd als derde eindigde. Hij werd daarvoor met de Tijey Award beloond. Een Award die gedurende het weekend de meeste punten behaald heeft.

2021 Podium
Vlnr. Marc Goossens, Alon Day en Lucas Lassere.

DF1-coureur Nicola Rocca eindigde in de #22 Camaro als vierde en de ervaren Italiaan is zeker dit jaar ook nog een kanshebber in de NWES-titelstrijd en behaalde belangrijke punten voor zijn thuiswedstrijd in Vallelunga. Hij versloeg de Hendriks Motorsport Ford Mustang van Vittorio Ghirelli die in de titelfinale op Vallelunga de grootste tegenstander van Loris Hezemans gaat worden. Met een zevende plek wist Stienis Longin de schade in zijn thuiswedstrijd nog enigszins te beperken. Achter Longin eindigde #54 Caal Camaro van Gianmarco Ercoli gevolgd door merkgenoot Francesco Sini en Sebastiaan Bleekemolen die voor de tweede maal dit weekend in de Top 10 eindigde.

Met deze beide Pro-wedstrijden werd voor de finales in Vallelunga het reguliere seizoen afgesloten. Hezemans beschikt over een voorsprong van 28 en 27 punten op resp. zijn teamgenoot Vittorio Ghirelli en Gianmarco Ercoli (CAAL Racing)


2021 Talon
Naveh Talor moest lang op zijn eerste overwinning wachten. Maar die kwam er dan toch eindelijk afgelopen zaterdag.

Naveh Talor en Martin Doubek winnen in Euro NASCAR 2
De 20-jarige Naveh Talor is de tweede Israëliër die in de Euro NASCAR-series die een wedstrijd wist te winnen. De beslissing viel eigenlijk direct al bij de start toen hij de Cypriotische polesitter Vladimiros Tziortzis versloeg. Tobias Dauenhauer eindigde als derde.

Naveh Talor: "Ik ben erg gelukkig want het zat er al een tijdje aan te komen. Sinds dat ik in 2019 in de serie begonnen ben, heb ik het steeds geprobeerd. Dit jaar heb ik bij het team van Not Only Motorsport meer vertrouwen en daarvoor wil ik mijn familie en vriendin bedanken. Omdat ik nog nooit van de eerste startrij vertrokken was, focuste ik mij op een goede start en bestuurde de regels nauwkeurig om een tijdstraf te voorkomen. Ik maakte de juiste "move" en pakte de leiding. Vanaf toen werd het wel de langste wedstrijd van mijn leven. Ik keek naar de rondenteller maar het voelde gewoon aan alsof die ronden niet aftelden. Het was een verademing toen ik de finishvlag zag." Achter Talor eindigden de Hendriks Motorsport Ford Mustangs resp. als tweede en derde.


2021 Naveh Talon
Een historisch moment voor Naveh Talor

De tweede EuroNASCAR 2-wedstrijd leverde een overtuigende overwinning voor Hendriks Motorsport-coureur Martin Doubek op. Voor de Tsjech betekende het overigens zijn derde overwinning op Circuit Zolder. Vooral in de 12e ronde ging het er behoorlijk heftig aan toe. Doubek passeerde zijn teamgenoot Dauenhauer terwijl Talor door de Duitser van de baan gedrukt werd. Hij kreeg daarvoor een tijdstraf van 10 seconden en werd naar de vierde plek teruggezet.Achter Doubek eindigde Vladimiros Tziortzis (Academy Motorsport/Alex Caffi Motorsport) na een opmerkelijke comeback als tweede. De Cyprioot was in de eerste ronde bij een incident betrokken en kwam voor een bandenwissel naar binnen. Hij had echter een gelukje. De eerste ronde werd echter niet voltooid en de Cyprioot mocht opnieuw zijn vierde startplek opnemen. Hij kwam als derde over de streep maar werd vanwege Dauenhauer's tijdstraf als tweede geklasseerd.

2021 Martin Doubek
Zege voor Martin Doubek in de EuroNASCAR2

Dit viel ook in het voordeel van Team Bleekemolen-coureur Melvin de Groot uit. Die werd als derde geklasseerd en mocht maar liefst drie bekers in ontvangst nemen. Zowel eerste bij de Rookies en de Legends. Voor de finales in Vallelunga beschikt de Duitser Tobias Dauenhaur van Hendriks Motorsport over de beste papieren.

2021 Melvin de Groot
Melvin de Groot geheel recht had wel een superstart in de Team Bleekemolen Ford Mustang.

Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2021
Bekijk de desktopversie