Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
Esports: BMW SIM Racing bekroont zijn nieuwe kampioenen en toont technische innovaties
22 november 2021 Pagina 1 van 1
Vanuit München werd afgelopen weekend de derde editie van BMW SIM Live vanuit BMW Welt in München live uitgezonden. Dit was het einde van de Grand Sim finale waarmee men eind 2019 debuteerde. Voor het eerst werden de laatste drie wedstrijden van de BMW SIM Cups op drie verschillende platforms gehouden, nl. iRacing, rFactor 2 en Assetto Corsa Competizione. De titels gingen naar Joshua Rogers (AUS/ BMW SIM GT Cup iRacing), Erhan Jajovski (Maced./BMW SIM M2 CS Racing Cup rFactor 2) en Nils Najouks (D/ BMW SIM Time Attack Assetto Corse Competizione).

2021 BMW Sim Live 1
Het gehele weekend live presentaties vanuit München.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: BMW Motorsport


2021 BMW SIM Live 2

In BMW Welt in München vonden de finales plaats.

BMW SIM Racing bekroont zijn nieuwe kampioenen en toont technische innovaties
Pia Schörner, BMW Group en hoofd van de afdeling Gaming en Sponsoring: " Twee keer is een herhaling en driemaal is een traditie. Dit is precies wat wij wilden bereiken toen we bij simracing en de Esports-gemeenschap betrokken raakten. Wij willen een langdurige en betrouwbare partner zijn en dit zijn wij ook. Evenementen als BMW SIM Live spelen hierin een belangrijke rol. Proficiat aan alle winnaars van de BMW Sim Cup Finale!"

2021  BMW SIM Live BGR
De BMW M4 GT4 van Ben Green stond nog eens extra in de spotlights.

BMW SIM Cup Finale
Zaterdag stond de openingsavond in het teken van de BMW Sim Time Attack Finale op het Assetto Corsa Platform en de BMW SIM M2 CS Racing Cup op rFactor2. Voor de beide krachtmetingen hadden zich 12 simracers gekwalificeerd. Zondagavond kroonde de simracing elite haar kampioen in de BMW SIM GT Cup op het iRacing platform. In twee wedstrijden streden 23 simracers om de overwinning, eerst in de virtuele BMW M8 GTE en daarna in de BMW M4 GT3. De kampioensbekers hiervoor werden ontworpen door BMW Designworks. In lijn met de "circular design" aanpak vervaardigd uit duurzame materialen. Gebaseerd op de vier principes: Rethink, Reduce, ReUse en Recycle.

BMW SIM Time Attack
Nils Jajoks was met de BMWM4 GT4 na 20 minuten de winnaar op het digitale circuit van Silverstone en werd met 8000 Euro prijzengeld beloond. De tweede plek met 4000 Euro ging naar de Italiaan Daniel Savini en de Duitser Tobias Pfeffer mocht op P3 2000 Euro in ontvangst nemen.

2021 M2 CS Finale
Heftige strijd op het virtuele Spa Francorchamps.

BMW M2 CS Racing Cup
Op het virtuele circuit van Spa Francorchamps streden dertien rivalen tegen elkaar. Na een dramatische strijd die tot de laatste bocht duurde was Erhan Jajovski de winnaar. Met succes wist hij zijn titel van vorig jaar te verdedigen en stelde een prijs van 6000 Euro veilig. De Hongaar Marcell Cszincszik eindigde als tweede en ging met 3000 Euro naar huis. De Tsjech Jiri Toman werd voor zijn derde plek met 1500 Euro beloond.Erhan Jajovski: "Het is dit seizoen tussen Marcell en mij altijd heel close geweest. En dit was ook in de laatste wedstrijden het geval. Ik was verrast dat hij mij niet eerder aanviel omdat we ook in de wedstrijd dicht bij elkaar zaten. Ik heb uiteindelijk geluk gehad dat ik de binnenwaartse lijn in de allerlaatste bocht zo goed wist te verdedigen. Erg blij met de overwinning."

2021 BMW SIM GT Cup
De SIM GT Cup was natuurlijk het hoogtepunt van de BMW SIM Live finale.

BMW SIM GT Cup
Op het virtuele Sebring werd de startgrid voor de finale op de Red Bull Ring bepaald. Vanaf P5 komend stormde Joshua Rogers met zijn virtuele BMW M4 GT3 naar de overwinning en pakte 25.000 US  Dollars aan prijzengeld. De tweede plek ging naar zijn Coanda-teamgenoot Charlie Collins(GB) die voor zijn prestatie 15.000 US Dollars in ontvangst mocht nemen. De Portugees Diogo Pinto (Team Redline) werd voor zijn derde plek met 7500 US Dollars beloond.

2021 BMW Sim GT Cup wedstrijd
En weer een SIM titel voor Joshua Rogers.

Joshua Rogers: "Voor de wedstrijd was ik erg nerveus omdat de startpositie niet ideaal was. Voor mij was het vrij logisch om een vroege pitstop te maken om zodoende uit de problemen te blijven om daarna in "clean air" terecht te komen. Die undercut werkte uiteindelijk. Ik pushte behoorlijk hard totdat ik kon zien dat mijn strategie werkte en de anderen binnenkwamen. Toen kreeg ik veel meer vertrouwen."


2021 SIM Live Beker
De Fraaie SimLive trofee.

BMW SIM-TECHNOLOGIE: BMW HAPTIC PLATFORM EN FANATEC CSL-STUURWIEL BMW
De grote technologische innovatie voor komend seizoen is het BMW haptic platform, dat BMW SIM Racing in samenwerking met D-BOX en RaceX heeft ontwikkeld. Exclusieve knowhow van de professionele racesimulator van BMW Motorsport is verwerkt in het bewegende platform voor sim-rigs. Met name "motion cueing" met BMW SIM-technologie tilt de kwaliteit van het BMW haptische platform naar een nieuw niveau.

'Motion cueing' is een vertaling van de rijdynamische waarden die voortkomen uit de simulatieomgeving naar 'cues' – getransformeerde stimuli die de bestuurder zo precies en realistisch mogelijk informatie geven over wat de virtuele auto op dat moment doet." zei Rudolf Dittrich, hoofd van BMW SIM Technology. "Kortom, hoe beter de "motion cueing", hoe realistischer de simracer de bewegingen van het haptische platform voelt.

Sébastien Mailhot, CEO van D-BOX Technologies Inc., zei: "D-BOX is trots op het creëren van 's werelds enige high-fidelity haptische feedback-ervaring die het officiële stempel van goedkeuring van de FIA waardig is. Gecombineerd met BMW's ongeëvenaarde aandacht voor details en kennis, zijn we in staat geweest om nog preciezer te sleutelen aan de feedback, waardoor we de meest nauwkeurige simrace-ervaring hebben kunnen creëren, die wedijvert met wat alleen simulators van meerdere miljoenen dollars tegenwoordig kunnen doen."

Richard Schouteren, CEO van SIM-LAB BV, voegde toe: "We zijn er trots op dat BMW ons RaceX-merkframe heeft gekozen als basis voor dit nieuwe bewegingsplatform. Onze langdurige samenwerking met D-BOX, geïnjecteerd met de professionele BMW-sportsimulatiesoftware, maakt dit een ongekende rit voor de e-racing-gemeenschap."

Naast het BMW haptic platform is BMW SIM Racing ook betrokken geweest bij een ander hardwareproject. In samenwerking met Fanatec hebben ze een instapmodel sim-racestuur bedacht dat nieuwkomers in de sport tegen een aantrekkelijke prijs van 139,95 euro de hoogste kwaliteit biedt.Het stuur heet het Fanatec CSL Steering Wheel BMW en is nu verkrijgbaar in de Fanatec online shop. Dit product getuigt opnieuw van het BMW SIM Racing-principe om niet alleen simracen op het hoogste niveau te ondersteunen en te promoten, maar ook om elke digitaal geïnteresseerde raceliefhebber de kans te geven deze Esports-discipline te ervaren.

2021 Fanatace Stuurwiel
Het BMW Fanatec stuurwiel.


2021 BMW Formula Pro
De BMW Formula Pro auto nodigt uit tot veel creativtieit.

BMW SIM RACING NIEUWS
Net als bij de eerste twee evenementen gebruikte BMW Esports opnieuw BMW SIM Live om zijn programma voor het komende seizoen te introduceren, nieuws over BMW's simracing-project te presenteren en met technologische innovaties te inspireren.

Cups, teams en auto's.Ook in 2022 staan overwinningen en titels op het spel in de BMW SIM GT Cup en BMW SIM Time Attack. De BMW M4 GT3 is de enige auto in de BMW SIM GT Cup op iRacing.
De BMW SIM Time Attack op Assetto Corsa Competizione biedt het volledige scala aan virtuele BMW M Motorsport-auto's - van de BMW M2 CS Racing en de BMW M4 GT4 tot de BMW M4 GT3. Nieuw in het programma is de BMW SIM Trophy, waarin coureurs van over de hele wereld in verschillende auto's op verschillende platformen bekers kunnen winnen die vervolgens op BMW SIM Live 2022 gepresenteerd worden.

BMW Team Redline, BMW Team BS+COMPETITION en BMW Team G2 Esports zullen zich als BMW SIM Racing-teams opstellen bij de grote evenementen op verschillende platforms in 2022.

De virtuele BMW M4 GT3, die in 2021 een groot succes was op iRacing, zal vanaf 24 november ook beschikbaar zijn op Assetto Corsa Competizione en in de mobiele game Real Racing 3 in 2022. In 2022 komt er een volledig nieuwe auto op rFactor 2 , de BMW Formule Pro. BMW is de eerste fabrikant die een eerste concept presenteert voor een speciaal auto-ontwerp voor dit virtuele kampioenschap.De vrije ruimtes van de BMW Formula Pro-auto zijn ontworpen door BMW Group Designworks. "In de virtuele wereld hebben ontwerpers de vrijheid om dingen te presenteren die tot nu toe fysiek onmogelijk waren", zegt Michael Scully, Global Automotive Director bij BMW Group Designworks, over de aantrekkingskracht van deze taak.
Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2021
Bekijk de desktopversie