Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
IGTC: Chaz Mostert kwalificeert Coinspot-Audi op pole voor 12h Bathurst
14 mei 2022 Pagina 1 van 1
220514 Bathurst Audi pole
De Coinspot-Audi start vanaf de pole-position voor de 12-uursrace in Bathurst

Na een jaar pauze vanwege de pandemie wordt dit weekeinde weer de Liqui Moly Bathurst 12 Hour verreden, wederom de opening van de Intercontinental GT Challenge. Mede vanwege de gewijzigde datum, terwijl het Europese seizoen al in volle gang is, is het aantal internationale teams kleiner dan anders, maar niettemin staan er 20 auto's aan de start op het Mount Panorama Circuit. De pole-position was voor Chaz Mostert, jarenlang actief met BMW, maar nu rijdend met de nummer 65-Coinspot-Audi, die hij deelt met Liam Talbot en Fraser Ross. Voor "Chazzie" was het zijn tweede Bathurst-pole na 2018, toen met de Schnitzer-BMW M6.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Audi is met in totaal zeven auto's getalsmatig het sterkst vertegenwoordigd in Bathurst. Alle teams kennen een 'Pro-Am'-bezetting, waardoor de organisatie besloot om bij uitzondering geen rijderspunten voor de Intercontinental GT Challenge toe te kennen, zodat wat dat betreft iedereen tijdens de volgende race, de 24 Uur van Spa eind juli, met een schone lei begint. Een ander besluit betrof de kwalificatie, want vanwege de lage temperaturen (het is immers al flink herfst in Australië) werd de geplande 'shoot-out' met één snelle ronde voor de tien beste rijders uit de voorafgaande kwalificatie geschrapt en vervangen door een reguliere sessie van 15 minuten, zodat iedereen meerdere ronden kon rijden en daardoor ook de banden ged warm kon krijgen.

In die sessie was Mostert met zijn tijd van 2:02,493 minuten dus het snelst, gevolgd door Kelvin van der Linde in de nummer 74-Audi, ook gerund door het Melbourne Performance Centre. Daarachter reed Jules Gounon in de SunEnergy1-Mercedes de derde tijd, voor Ricardo Feller in de Audi Sport Team Valvoline-Audi. Achter hem staat Supercar-routinier Shane van Gisbergen in de Triple Eight-Mercedes, die eerder op de dag de snelste in de eerste kwalificatiesessie was.

220514 bathurst mist
Zaterdag vroeg was het nog mistig in Bathurst

Een aantal teams kende in de aanloop al flinke problemen in Bathurst. Zo moest bij de Craft-Bamboo-Mercedes de motor worden gewisseld, waarvoor het team de auto van het circuit naar een werkplaats in Bathurst transporteerde. Op vrijdag crashte Theo Koundouris al zwaar met de nummer 47-Audi bij Reid Park, waarop het team vanuit Melbourne een ander chassis liet komen.

De race start op zondag om 5.15 uur lokale tijd (zaterdag 21.15 uur Nederlandse tijd) en is te volgen via YouTube.
Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2022
Bekijk de desktopversie