Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
Sportscars: AF Corse op ELMS-pole Imola, team Tijmen van der Helm tweede op de grid
14 mei 2022 Pagina 1 van 1
220515 ELMS quali AF Corse
Alessio Rovera behaalde zijn tweede pole in een week voor AF Corse

Het Italiaanse AF Corse, al sinds mensenheugenis een grootmacht in de GT-racerij met Ferrari, blijft het ook in de prototypes goed doen. Alessio Rovera, vorige week al pole-sitter in de LMP2-klasse tijdens de FIA WEC-race op Spa-Francorchamps, was ditmaal in de AF Corse-Oreca de snelste in de kwalificatie voor de 4 Uur van Imola, de tweede ronde van de European Le Mans Series. Daarmee vertrekt het Italiaanse team in deze race vanaf de pole-position. De TDS Racing x Vailante-Oreca met onder anderen Tijmen van der Helm start als tweede dankzij Mathias Beche en is daarmee de best geplaatste auto met Nederlandse inbreng op de grid. In LMP3 was de pole voor Cool Racing met Malthe Jakobsen aan het stuur, terwijl Ahmad Al Harthy de Aston Martin van Oman Racing with TF Sport naar de pole-position in de GTE-klasse reed.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ELMS/JEP

Alessio Rovera wam in de kwalificatie tot een tijd van 1:32,269 minuten en was daarmee 0,344 seconden sneller dan Mathias Beche, die de sessie n de TDS Racing x Vaillante-Oreca voor zijn rekening nam. Negen tiende daarachter reed Louis Delétraz in de Oreca van Prema Racing de derde tijd, terwijl Yfei Ye in de auto van Cool Racing de top vier completeerde. Job van Uitert deed de kwalificatie namens Panis Racing en sloot als derde af. "De pace was heel goed, maar helaas had ik te maken met 'track limits' en verkeer in mijn laatste ronde, dus in totaal de vijfde tijd", aldus Van Uitert. "Ik was op weg naar de tweede tijd, maar die werd helaas afgenomen, dat was wel jammer. De auto is goed, we hebben veel verbeteringen doorgevoerd. Ik kijk uit naar de race, denk dat we wel sterk zijn, maar het komt aan op overleven en uit de problemen blijven. Als dat lukt, moeten we een goed resultaat kunnen behalen." Voor Bent Viscaal, samen met zijjn Algarve Pro Racing-teamgenote Sophia Flörsch tweede in de openingsrace van vier weken geleden op Paul Ricard, zat er niet meer in dan de 15e startplaats, Flörsch nam hier de kwalificatie voor haar rekening.

220515 ELMS quali Jakobsen
Hij lijkt nog veel jonger dan de 18 jaar die hij is, maar hij is echt snel: Malthe Jakobsen 

In LMP3 liet de Deen Malthe Jakobsen opnieuw zijn snelheid zien: hij was met zijn tijd van 1:37,182 minuten in de Cool Racing-Ligier een halve seconde sneller dan de rest van het veld, aangevoerd door Sebastian Alvaréz in de DKR-Duqueine. De derde tijd kwam op naam van Abramczyk in de Unter Europol-Ligier. In wat men in Duitsland een "geschlossene Leistung" zou noemen, staan de drie LMP3's met Nederlandse inbreng direct bij elkaar op de startplaatsen negen tot en met elf: op de negende plaats de nummer 10-Eurointernational-Ligier met Glen van Berlo, waarin Xavier Lloveras de kwalificatie reed, als tiende de Eurointernational-zusterauto met Max Koebolt achter het stuur en als elfde de United Autosports-Ligier, waarin Kay van Berlo de kwalificatie voor zijn rekening nam.

220514 ELMS quali GTE
Ahmad Al Harthy reed met de Oman Racing-Aston Martin ruimschoots de snelste GTE-tijd

In GTE staan met de Oman Racing with TF Sport-Aston Martn in handen van Ahmad Al Harthy, de Iron Lynx-Ferrari van Sarah Bovy en de Absolute Racing-Porsche, bestuurd door Andrew Haryanto, drie verschillende merken op de eerste drie plaatsen. Al Harthy had met zijn pole-winnende tijd van 1:41,974 minuten wel bijna vier tienden voorsprong op Bovy, die op haar beurt weer ruim een halve seconde sneller was dan Haryanto.
Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2022
Bekijk de desktopversie