Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
Sportscars: Intens duel met Taylor kost Van der Zande overwinning IMSA Mid-Ohio
16 mei 2022 Pagina 1 van 1
220516 IMSA Race Taylor Zande
Felle strijd tussen Ricky Taylor (r.) en Renger van der Zande om de leiding in Mid-Ohio

Vanaf de pole-position hadden Renger van der Zande en zijn Franse teamgenoot Sébastien Bourdais in de Cadillac DPi van Chip Ganassi Racing een uitstekende uitgangspostie voor de Lexus Grand Prix At Mid-Ohio, de vijfde ronde van het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Startrijder Bourdais had lange tijd de leiding in de race in handen, maar net na de rijderswissel trok Van der Zande aan het kortste eind in een intens duel met Ricky Taylor in de WTR-Acura. De twee raakten elkaar, waarop Van der Zande, met duidelijk minder grip, in de rondte ging. Taylor en zijn teamgenoot Filipe Albuquerque wonnen de race, de vijfde zege op rij voor Acura in Mid-Ohio. Van der Zande en Bourdais werden als vijfde geklasseerd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Bij de start van de race moest Bourdais Albuquerque kortstondig voor zich dulden, maar al in de negende ronde nam de Fransman de leiding over en bouwde vervolgens een voorsprong van ruim vijf seconden op. Na de rijderswissel kwam het tot een hard duel tussen Ricky Taylor, die de WTR-Acura had overgenomen van Albuquerque, en Van der Zande, die Bourdais in de CGR-Cadillac had afgelost. Daarbij ging Van der Zande uiteindelijk in de rondte.

"Ik stapte in tijdens de 'yellow', terwijl Ricky Taylor er al een stint op had zitten, dus die had het mes al tussen de tanden", vertelde Van der Zande. "Ik had bij de restart echt nul komma nul grip, heel veel 'pick-up' op de banden, terwijl de Acura's juist snel grip opbouwen. Daardoor kon Ricky langszij komen bij de exit van bocht 2. In bocht 3 en 4 raakten we elkaar, waardoor ik de baan af spinde. Het is echt balen dit, maar het is niet anders. We gaan nu op naar de volgende. Detroit is een belangrijke, ik hoop dat we daar kunnen scoren. Het gaat nog allemaal niet van een leien dakje, al is de snelheid wel goed, ook ten opzichte van de andere Cadillacs. Detroit is een Cadillac-circuit, dus kijken wat we daar kunnen doen." Vorig jaar behaalde Van der Zande op het Belle Isle-stratencircuit in Detroit, toen samen met Kevin Magnussen, de enige overwinning van het seizoen voor het Cadillac-team van Chip Ganassi.

220515 IMSA Winners
Ricky Taylor en Filipe Albuquerque behaalden de overwinning

Op Mid-Ohio reed Ricky Taylor na het incident met Van der Zande onbedreigd de overwinning naar huis. De Meyer Shank Racing-Acura van Tom Blomqvist en Oliver Jarvis eindigde als tweede, de Action Express-Cadillac van Tristan Nuñez en Pipo Derani werd als derde geklasseerd.

220516 IMSA Montoya
Juan Pablo Montoya (2e van links) mocht met champagne spuiten na de LMP2-winst

In LMP2 ging de winst nogal controversieel naar Juan Pablo Montoya en Henrik Hedman in de DragonSpeed-Oreca. Montoya kreeg in het laatste halfuur een 'drive-through' vanwege het in de rondte tikken van Jonathan Bomarito in de PR1-Mathiasen Motorsports-Oreca, die op dat moment aan de leiding reed. Na zijn straf kwam Montoya vijf seconden achter Bomarito weer de baan op, reed snel het gat dicht en passeerde 'Jay-Bom' met nog ten minuten te gaan voor de leiding, waarbij hij opnieuw een tik uitdeelde. Waarom de wedstrijdleiding dit onbestraft liet, is onverklaarbaar. Bomarito en Steven Thomas werden als tweede geklasseerd, gevolgd door Anders Fjordbach en Dennis Anderson in de High Class Racing-Oreca. LMP3 leverde de overwinning op voor Colin Braun en Jon Bennett in de Core Autosport-Ligier, gevolgd door de Jr III Racin-Ligier en de Riley-Motorsports-Ligier.

220516 IMSA McLaren
Bij Inception Racing was de vreugde van korte duur, want de McLaren was te licht

In de GTD-klasse bleef de strijd spannend tot in de slotfase, vooral omdat alle auto's op de laatste druppels brandstof reden. Met nog minder dan vijf minuten te gaan passeerde Jordan Pepper in de Inception Racing-McLaren Bill Auberlen in de Turner-BMW en kwam vervolgens als eerste over de eindstreep.220516 IMSA Turner
Daarmee won de Turner-BMW van Auberlen/Foley uiteindelijk de GTD-klasse

De vreugde voor Pepper en teamgenoot Brendan Iribe over wat de eerste IMSA-klassezege voor het team en voor McLaren geweest zou zijn, was echter van korte duur, want bij de technische nakeuring bleek de McLaren onder het minimumgewicht te zitten. Daarmee ging de overwinning alsnog naar het Turner-BMW-duo Auberlen en Robby Foley, gevolgd door de Paul Miller Racing-BMW van pole-sitter Madison Snow en Bryan sellers en de Vasser Sullivan-Lexus van Frankie Montecalvo en Aron Telitz.
Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2022
Bekijk de desktopversie