Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
EuroNASCAR: Sensationeel debuut Liam Hezemans op Circuit Ricardo Tormo in EuroNASCAR2
16 mei 2022 Pagina 1 van 1
Liam Hezemans heeft afgelopen weekend tijdens de Euro NASCAR Whelen-wedstrijden op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia een sensationeel wedstrijddebuut gemaakt. De 18-jarige Nederlander eindigde afgelopen zaterdag in zijn allereerste EuroNASCAR 2-wedstrijd in het 33-auto's tellende startveld als zesde algemeen en tweede bij de Rookies.

2022 Liam Jouffret
Liam Links en de Fransman Paul Jouffreau. Een podium bij de Junioren werd later ook nog eens een P3 algemeen!

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: PR

Sensationeel debuut Liam Hezemans op Circuit Ricardo Tormo in EuroNASCAR2
Liam Hezemans heeft afgelopen weekend een uitstekende indruk in de EuroNASCAR2-wedstrijden op Circuit Ricardo Tormo in Spanje achtergelaten. In de allereerste wedstrijd eindigde de Nederlander zich als zesde en tweede bij de Rookies. De tweede wedstrijd werd door de Cyprioot Vladimiros Tziortis gewonnen maar deze werd vanwege een technische onvolkomenheid na afloop naar de elfde plek terugverwezen. Daardoor ging de overwinning naar CAAL Racing-coureur Alberto Nasko waardoor Hezemans in de uitslag naar P3 opschoof en achter de CAAL Racing-rijder tevens de tweede beste Rookie was. Een uitstekend begin voor de Nederlander die direct bij zijn debuut in beide wedstrijden een flink aantal punten wist te verzamelen en in de tussenstand van het kampioenschap nu de vierde plek inneemt.

2022 Opening seizoen
Maar liefst 33 auto's en 63 coureurs in de EuroNASCAR-series. Daar kunnen veel kampioenschappen in deze tijden alleen nog maar van dromen.

De eerste wedstrijd op het 4.005 km lange Ricardo Tormo-circuit werd door de Cyprioot Vladimiros Tziortis in zijn Academy/Alex Caffi Motorsport EuroNASCAR FJ behaald. Na in 2021 driemaal tweede te zijn geworden betekende het zijn allereerste overwinning in de EuroNASCAR2-series. De Italiaanse You Tube-ster Alberto Naska beleefde met zijn CAAL Racing Camaro een ongelofelijk wedstrijddebuut door in de 400pk. Sterke V8 bolide zonder elektronische hulpmiddelen direct als tweede te eindigen.

2022 Tegenliggers
Met zoveel deelnemers heb je starts met tegenliggers.

Regerend EuroNASCAR2-kampioen Martin Doubek eindigde met zijn Hendriks Ford Mustang als derde. Gedurende de gehele wedstrijd was oud EuroNASCAR 2-kampioen Ulyssee Delsaux met rookie Liam Hezemans in een zwaar duel verwikkeld. In de 12e ronde wist de Fransman de Nederlander op basis van zijn ervaring in Turn 8 te verschalken.

Met een zevende plek beleefde Speedhouse Youngster Paul Jouffreau een sterk debuut en was tevens de best geklasseerde rookie. Team Bleekemolen-coureur Melvin de Groot eindigde in de Ford Mustang als achtste en was tevens de Beste Legend-rijder terwijl Michael Bleekemolen met een 13e plek algemeen de tweede Beste Legend was. De Finnen Leevo Lintukanto en Janna Kokkalainen werden met de Team Bleekemolen Camaro's als zestiende en 32e geklasseerd.

2022 Doubek 1
Martin Doubek haalde voor het team van Hendriks Motorsport traditioneel de bekers binnen.

Vladimiros Tzirortis schreef ook de tweede wedstrijd op zijn naam maar werd achteraf tien posities teruggezet waardoor de overwinning alsnog naar de CAAL Racing Chevrolet Camaro van Alberto Nasko ging. De aanvankelijke tweede plek werd dus direct in een debuutzege voor de Italiaan omgezet. Tziortis was wel onder de indruk van de Italiaan die vier ronden aan de leiding reed. "Hij heeft het goed gedaan. Ik ben onder de indruk en als rookie gaat hij zeker sneller worden. Dit gaat tot aan het einde een geweldig seizoen worden" aldus de Cyprioot voor zijn "afgepakte" overwinning.

Voor Team Bleekemolen-coureur Melvin de Groot werd het een uitstekend weekend. Voor de tweede achtereenvolgende dag zegevierde de Nederlander in het Legend-klassement door als tiende algemeen te eindigen. Het betekende tevens zijn vijfde Legend-overwinning. Michael Bleekemolen zelf eindigde als 28e algemeen en werd als zevende bij de Legends geklasseerd. In de eerste wedstrijd kwam de No 72 Ford Mustang als 31e geklasseerd en eindigde eveneens als zevende bij de Legends. De Team Bleekemolen Camaro's van de Finnen Leevi Lintokanto en Janno Koikkalainen werden als 15e en 19e geklasseerd.

2022_Coach_Loris.jpg
Loris Hezemans had het ditmaal druk aan de andere kant van de muur.

De dochter van de Tsjechische Truckracer Martin Koloc, Aliyyah, is geboren met het Asperger syndroom maar dit weerhield haar niet om direct, als ambassadrice van de Smiling Eyes Foundation, als zeventiende overall te eindigen en het Lady-klassement op de zaterdag te winnen. In de tweede wedstrijd ging die naar de Italiaanse Luli Del Castello met een CAAL Racing Chevrolet. Zij werd als veertiende afgevlagd.

69 Bleekemolen Mustang
Melvin de Groot stapte ooit onverwacht in. Hij verzamelt nu bekers bij Team Bleekemolen.

Sebastiaan en Jeroen
Bij Team Bleekemolen was het trouwens niet anders. Twee Mustang bodied EuroNascars en twee Camaro bodied exemplaren vereist veel arbeidsintensiviteit.Jeroen ditmaal evenals Loris aan de andere kant van de muur.

EuroNASCAR PRO
Zeges voor Nicola Rocca en Alon Day
De beide EuroNASCAR Pro-wedstrijden leverden overwinningen op voor de teams van CAAL Motorsport en PK Carsport dat na een jaar afwezigheid een comeback in de sport gemaakt heeft. De 28 jarige Nicola Rocca zal zijn beslissing om op het allerlaatste tot het team van CAAL Racing toe te treden niet echt betreurd hebben. In zijn 84e start sinds 2013 behaalde op Circuit Ricardo Tormo zijn vijfde overwinning in de serie en bezorgde CAAL Racing in haar 100e wedstrijd de 34e overwinning. In de openingsfase van de wedstrijd wist Rocca al snel polesitter Alexander Graff te passeren en ook twee neutralisaties konden hem niet van de overwinning beroven.

Hij versloeg de Hendriks Motorsport Ford Mustang van de Duitser Tobias Dauenhauer met een voorsprong van slechts 0.602 secs. Voor Rocca betekende het tevens zijn 32e Top 5 resultaat in het kampioenschap.

Nicolo Rocca: "Ik ben eigenlijk een beetje sprakeloos. Als je me in een goede auto zet dan weet ik dat ik hier voor de overwinning kan vechten en dan is alles perfect. Ben blij om weer bij het Team van CAAL Racing terug te zijn. Het was geweldig."

Liam Race
De No 50 bij Hendriks Motorsport blijft een succesnummer.

Voor Tobias Dauenhauer betekende het na tweemaal in de EuroNASCAR 2 als tweede in het kampioenschap geëindigd te zijn een perfect begin van het seizoen en behaalde in de EuroNASCAR Pro direct een podiumresultaat. Tevens werd hij in de Junior Trophy voor rijders jonger dan 25 jaar als eerste geklasseerd. Drievoudig EuroNASCAR Pro kampioen Alon Day eindigde vanaf een 16e startplek als vierde en versloeg daarbij Hendrik Motorsports-coureur Martin Doubek die in de Challenger Trophy als eerste bij de bronzen en zilveren rijders geklasseerd werd.

Ook oud GT-fabriekscoureur Marcus Luhr liet bij zijn debuut een goede indruk achter. Nadat hij aanvankelijk naar de staart van het veld terugviel wist de Duitser zich met de Racingfuel Motorsport Chevrolet Camaro naar de achtste plek op te werken. Max Lanza eindigde in de CAAL Motorsports Camaro na een soortgelijk huzarenstukje nadat hij naar de 32e plek was teruggevallen.

De wedstrijd telde twee neutralisaties. De eerste werd door Dario Caso in de #8 Racers Chevrolet Motorsport Chevrolet Camaro veroorzaakt nadat hij in de grindbak was gestrand. De tweede volgde in de 10e ronde nadat drie rijders elkaar in Turn 1 elimineerden.

Liam Tobais
Tobias en Liam reden dit weekend de nodige bekers bij elkaar.

Bij een incident in de 13e ronde werden Marc Goossens en Fabrizio Armetta uitgeschakeld terwijl Sebastiaan Bleekemolen, Vittorio Ghirelli en Gianmarco Ercolli ook de nodige problemen kenden. Met een dertiende plek was de Fin Henri Tyomaala met zijn Camaro de best geklasseerde Team Bleekemolen-rijder. De Fin Jonne Rautjarvi was met een 19e plek voor Team Bleekemolen de best geklasseerde Junior-rijder.

2022 Seizoenstart
Jammer dat de tweede wedstrijd een beetje een anticlimax was. Maar er was voldoende spektakel voor de Spanjaarden in een uitverkocht huis.

Race 2
Veel gedoe over wie nu wel of niet de winnaar van de tweede wedstrijd op het Circuit Ricardo Tormo was. Aanvankelijk werden zowel Alon Day als Gianmarco Ecoli bestraft voor te vroeg starten en het niet respecteren van de Track Limits. Beslissingen die zondagavond laat allemaal weer werden teruggedraaid waardoor PK Carsport-rijder Alon Day toch uiteindelijk als winnaar werd uitgeroepen. Day kreeg een 10 secs. straf aan zijn broek die ook later weer werd herroepen. Een totale chaotische wedstrijd waarbij het overigens ook nog eens veel te lang duurde om de gestrande auto's te bergen.

Uiteindelijk zegevierde Day op papier voor de CAAL Camaro van Gianmarco Ercoli en CAAL Mustang van Nicolo Rocca. De Hendriks Ford Mustang van Tobias Dauenhauer werd als achtste geklasseerd en eerste in het Junior-klassement.Voor Sebastiaan Bleekemolen bleef de schade uiteindelijk toch wel beperkt nadat hij in de beginfase van de wedstrijd ver was teruggevallen. Met een negende plek kon de Nederlander nog redelijk tevreden zijn. De Fin Henri Tuomaala eindigde met de Team Bleekemolen Chevrolet Camaro als zestiende en als derde in het Challenge-klassement.

2022 Day
Day uiteindelijk toch nog winnaar overal in de EuroNASCAR Pro.
Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2022
Bekijk de desktopversie