Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
NASCAR: NASCAR op de Lausitzring?
18 mei 2022 Pagina 1 van 1
Terugkeer van de Amerikaanse autosport op de Lausitzring? Indycar zal voorlopig nog niet komen al zijn er wel geruchten dat men graag weer naar Europa terug wil komen. Zeker nu de F1 in de Amerikaanse markt penetreert. NASCAR organiseerde ooit in 1996 een demowedstrijd op Fuji in Japan wat een groot succes was. Logistiek lag het helaas wat moeilijker.

NASCAR Laustitz 2001 1
Tijdens de allereerste Champcar-wedstrijd op de Lausitzring 2001 waren er al eens NASCAR Auto's voor een demo te gast.Helaas stonden deze in het kader van allerlei andere gebeurtenissen nogal in de schaduw.

Tekst: en Foto's Willem J. Staat

NASCAR op de Lausitzring?
Soms heeft een crisis toch nog iets positiefs. Kort voor de Coronacrisis maakte DEKRA bekend dat de Lausitzring als testfaciliteit voor autowedstrijden gesloten zou worden. DEKRA heeft om financiële redenen hiervan voorlopig af moeten zien en zowel de DTM als de ADAC GT Masters zijn de komende jaren toch weer gewoon op de Lausitzring te gast!!

De Amerikaanse Champcars(nu Indycar) reed in 2003 voor de laatste maal op de Lausitzring. De Duitse F3 gebruikte de oval in 2006 voor de laatste maal. Toen won Ho Pin Tung voor het team van JB Motorsport met de Lola B06/30 HU2 Opel. Daarna werd de oval niet meer gebruikt. Ook de DTM gebruikte ooit een gedeelte van de oval maar dit was geen succes. Inmiddels is autosport.nl ter ore gekomen dat een gedeelte van de oval in een andere configuratie toch weer gebruikt gaat worden.

In het kader van de eerste Champcar-wedstrijd in 2001 gaven er een aantal NASCAR-auto's zelfs een demo maar de belangstelling hiervoor ging vanwege de Zanardi-crash helemaal ten onder helaas. De kans dat NASCAR ooit naar Europa komt is vanwege de overbelaste kalender nauwelijks denkbaar.

Misschien dat er ooit toch wel NASCAR Cup demonstraties gegeven gaan worden want EuroNASCAR is booming. Afgelopen weekend stonden er in Valencia maar liefst 33 auto's met spectaculaire wedstrijden op de startgrid.
Oorspronkelijk stond er voor dit seizoen een EuroNASCAR-wedstrijd op de Hockenheimring op de kalender. Om diverse redenen kwam het tussen de EuroNASCAR-organisatie en de Hockenheimring niet tot een overeenstemming.
Volgens welingelichte bronnen heeft de EuroNASCAR-organisatie een overeenkomst met zowel DEKRA als de ADAC gesloten. Daarbij moet niet uitgesloten worden dat de EuroNASCAR eventueel bij nog meer ADAC GT Masters wedstrijden in het support pakket opgenomen gaat worden....

2022 Raceway Venray
De nepoval van Tours destijds en Raceway Venray waren de eerste ovals waarop de EuroNASCAR reed. Gaat de Lausitzring daar nu op de kalenders aan toegevoegd worden?

Tijdens de ADAC GT Masters-wedstrijden in augustus zou er mogelijk voor de eerste maal een demo-wedstrijd op de Lausitzring gaan plaats vinden waarbij een deel van de oval mogelijk eveneens door de EuroNASCAR-auto's gebruikt zal worden. Insiders verwachten dat men daarna het evenement verder uit zou willen bouwen. Goed nieuws voor de NASCAR fans in Europa dus. Wordt zeker vervolgd!!!
Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2022
Bekijk de desktopversie