Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
V8 Supercars: Cameron Waters verslaat SVG in Winton Thriller
21 mei 2022 Pagina 1 van 1
Eindelijk is Cameron Waters er dit seizoen in geslaagd om SVG dit seizoen te verslaan en zijn eerste seizoensoverwinning te behalen. In Principe leidde de Tickford Monster Energy-rijder van start tot finish maar moest zich in de allerlaatste ronde fel verdedigen tegen de aanvallende Van Gisbergen. De DJR Ford Mustangs van Anton de Pasquale en Will Davison stelden met een achtste en een dertiende plek in de dertiende wedstrijd van het kampioenschap teleur.


2022 Waters 2
Eindelijk wist Cameron Waters voor de eerste maal dit seizoen SVG te verslaan.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Red Bull Team Ampol /Tickford/ Shell V Power Racing/PR

Cameron Waters verslaat SVG in Winton Thriller
Voor Cameron Waters waren een werkelijk superieure start en sterk verdedigend rijden de sleutel naar het succes voor zijn eerste seizoensoverwinning op Winton. Waters wist polesitter SVG direct bij de start af te troeven en reed vrijwel de gehele wedstrijd aan de leiding. De spanning liep in de slotfase van de wedstrijd hoog op toen SVG dacht zijn kans te zien. In de laatste twee bochten voor de finish ging SVG in de aanval maar Waters sloeg die aanval fenomenaal af. Daarbij brak overigens de stuurarm van de Red Bull Holden Commodore. Met een voorsprong van slechts 1/4000e kwam Waters als eerste over de streep gevolgd door David Reynolds in de #26 Penrite Ford Mustang die het qua brandstofverbruik nipt haalde. Chaz Mostert eindigde in de #25 Mobil Optus 1 ZB Holden Commodore als vierde. In de tussenstand van het kampioenschap beschikt SVG over een ruime marge va 196 punten op Anton de Pasquale (DJR Shell V Power Racing).

2022 SVG Race
Ditmaal moest SVG met een tweede plek genoegen nemen.

In de 36 ronden tellende wedstrijd was Chaz Mostert de eerste rijder die voor zijn reguliere stop naar binnen kwam en twee nieuwe achterbanden liet monteren. Daarna volgde Erebus-rijder Will Brown en weer ging het fout tijdens de reguliere stop dit seizoen. Bij Erebus koos men voor twee nieuwe banden aan de rechterzijde. Men liet de auto al naar beneden vallen nog voordat het rechterwiel was vastgemaakt. Daardoor viel het wiel er dus af. Volgens Erebus werd deze narigheid door een koppelingsprobleem veroorzaakt. Brown werd met een "drive-through" bestraft en was dientengevolge kansloos voor de rest van de wedstrijd.

2022 De Pasquale
Magere buit voor Anton De Pasquale vandaag.

SVG kwam in de 14e ronde voor een setje achterbanden naar binnen waarop men bij Tickford direct reageerde door Waters in de daaropvolgende eveneens naar binnen te roepen. Net voor SVG kwam de #6 Monster Energy Mustang weer terug de baan op. Na deze pitstopcyclus bedroeg de volgorde Waters, Van Gisbergen, Mostert, Reynolds, Pye, Brodie Kostecki, Holdsworth, De Pasquale, Heimgartner en Feeny. Op vers rubber ging Reynolds in de 27e ronde definitief aan Chaz Mostert voorbij terwijl Holdsworth in de 32e ronde Scott Pye nog wist te verschalken.

2022 SVG Podium
SVG en Waters maakten er weer een waar Supercar spektakel van.

Shane van Gisbergen: "De kwalificatie was fantastisch vandaag. Dit was de beste auto die ik ooit hier op Winton heb gehad. Q2 was niet zo denderend maar Q1 en Q3 waren fantastisch. Ik was super enthousiast dat ik hier de pole kon grijpen. Voor de kwalificaties is dit zeker niet ons beste circuit. Helaas had ik weer een blinde start. Ik probeerde voor de wedstrijd een andere techniek dan die we van plan waren maar het werkte helaas niet helemaal. Terugvallen is nooit prettig maar als ik een goede start had gehad zo de wedstrijd zeker anders geweest zijn. Aan het einde van de wedstrijd was ik zeker tevreden met mijn tweede plek maar toen Cam mij een uitnodiging gaf om te passeren reed ik naar de binnenkant en probeerde het. Hij sneed mij in de laatste bocht en ik zou precies hetzelfde gedaan hebben. Dit heeft onze auto iets beschadigd. Soms moet ik dan maar met een tweede plek genoegen nemen. Nou ja het is gewoon niet anders!"

David Reynolds
Mooie derde plek voor David Reynolds van Grove Racing.

Uitslag Race 13 Pizza Hut Winton Supersprint
1 6 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Mustang GT 36 49:10.3624
2 97 Red Bull Ampol Racing Shane van Gisbergen Holden Commodore ZB 36 49:10.7624
3 26 Penrite Racing David Reynolds Ford Mustang GT 36 49:13.3953
4 25 Mobil 1 Optus Racing Chaz Mostert Holden Commodore ZB 36 49:21.7089
5 10 Penrite Racing Lee Holdsworth Ford Mustang GT 36 49:26.2919
6 20 Nulon Racing Scott Pye Holden Commodore ZB 36 49:28.4385
7 99 Boost Mobile Racing by Erebus Brodie Kostecki Holden Commodore ZB 36 49:31.0739
8 11 Shell V-Power Racing Team Anton De Pasquale Ford Mustang GT 36 49:33.1534
9 8 R&J Batteries Racing Andre Heimgartner Holden Commodore ZB 36 49:33.3050
10 88 Red Bull Ampol Racing Broc Feeney Holden Commodore ZB 36 49:35.8959

2022 Waters 1
Verdiende overwinning voor Cameron Waters die, evenals Scott McLaughlin, in de toekomst graag naar Amerika wil gaan. Voor hem echter nog een lange weg te gaan.
Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2022
Bekijk de desktopversie