Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
GT World Challenge Asia: Foster/Ibrahim en Bamber/D'Silva delen zeges op Sepang in eerste races in bijna drie jaar
22 mei 2022 Pagina 1 van 1
220521 Start
Slechts acht auto's in Maleisië, maar voor de races in Japan worden bijna dertig auto's verwacht

Voor het eerst in 980 dagen wordt er weer geracet in de Fanatec GT World Challenge Asia powered by AWS. Met slechts acht auto's op de inschrijflijst is het duidelijk dat internationale competitie binnen Zuidoost-Azië een flinke klap heeft gekregen door de pandemie. De deelnemers maakten er desondanks een spannend weekend van op Sepang International Circuit in Maleisië met twee sprintraces van ieder een uur. Nick Foster en Prince Jefri Ibrahim (Triple Eight JMR) wonnen op de zaterdag na een slechte pit stop van Shogo Mitsuyama en Naoki Yokomizo (Yogibo Racing). Earl Bamber en Adrian Henry D'Silva (EBM Giga Racing) domineerden op de zondag.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Yokomizo, de enige Silver Cup-deelnemer in het veld, zette zijn Ferrari op pole positie voor Race 1 voor de zes Pro-Am-auto's en een Am-klasse-auto. De Japanner behield de leiding bij de start. Adrian Henry D'Silva en Setiawan Santoso, beiden uitkomend in Porsches van EBM Giga Racing, verloren ieder drie posities. D'Silva viel terug van de eerste rij naar P5 en Santoso van P4 naar P7, terwijl Yasser Shahin (Audi Sport Asia Team X Works) vanaf achteraan naar voren probeerde te komen na een slechte kwalificatie. Shahin lag na een kwartier tweede, toen hij David Pun (Elf Bar Racing Team X Works) had ingehaald, terwijl Prince Abu Bakar Ibrahim (Triple Eight JMR) onverwachts een pit stop maakte. Pun zou uitvallen na contact met D'Silva.

220521 PunThongShahinStuvik
Het was een weekend om te vergeten voor de Elf Bar- en Audi Sport Asia-X Works-Audi's

Voordat de verplichte rijderswissels werden gedaan, vochten teamgenoten D'Silva en Santoso om de vierde positie algemeen. Dat resulteerde in een spin voor de laatstgenoemde wat hem meer dan tien seconden kostte. Shahins teamgenoot Sandy Stuvik verliet de pitstraat als eerste voor Foster, maar de Thai zag de Mercedes-AMG meteen aan zich voorbijgaan. Na Foster wist ook Bamber de Evo II-generatie R8 LMS van Stuvik te passeren. De Yogibo-Ferrari verloor meer dan een minuut tijdens de pit stop, waardoor Mitsuyama terugkwam op de baan op de vijfde plek, net voor de Porsche van Ben Porter (AMAC Motorsport), de enige Am-klasse-deelnemer.

220522 MacphersonPorter
AMAC Motorsport bracht de Porsche genaamd 'Moni' naar Zuidoost-Azië en ze finishten vijfde en zevende als enige Am-klassedeelnemers

De race was niet lang genoeg voor de snellere Bamber om het gat te dichten naar Foster. Foster won samen met Prince Jefri Ibrahim op de zaterdag voor Bamber en D'Silva. Ook de andere EBM Giga-Porsche van Reid Harker en Santoso kwam op het podium terecht, nadat Stuvik de auto naar de garage bracht met een stuurprobleem. Mitsuyama & Yokomizo en Andrew Macpherson & Porter maakten de top vijf af voor Jazeman Jaafar en Prince Abu Bakar Ibrahim.

220521 FosterJefriIbrahim
Foster en Prince Jefri Ibrahim openden het seizoen met de eerste plek voor Triple Eight JMR

UITSLAG RACE 1

Bamber en D'Silva wonnen Race 2 vanaf pole positie. Jaafar viel in de openingsfase terug, maar Prince Abu Bakar Ibrahim kwam in zijn stint terug en het Mercedes-AMG-duo kwam als tweede over de streep. Harker en Santoso maakten het podium af voor Mitsuyama & Yokomizo, die als zevende waren begonnen, en Foster & Prince Jefri Ibrahim. Een straf voor een te korte pit stop voor Shahin & Stuvik en remproblemen voor Pun & Thong bracht de Audi's op posities zes en acht, respectievelijk, met tussen hen Macpherson en Porter.

220522 BamberDSilva
Bamber, een overall lenend van Jeff Kingsley die voor zijn team de Indianapolis 8 Hour vorig jaar deed, vierde de overwinning op zondag samen met D'Silva

UITSLAG RACE 2

Vanaf het weekend van 16-17 juli zullen vier evenementen op rij worden gehouden in Japan, beginnend met Suzuka. Dan begint ook de Japan Cup, een kampioenschap binnen de Fanatec GT World Challenge Asia powered by AWS voor Japanse rijders en teams, en dan zal het aantal auto's op de grid verdrievoudigen.
Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2022
Bekijk de desktopversie