Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
DTM: Sheldon van der Linde oppermachtig in DTM Lausitzring
23 mei 2022 Pagina 1 van 1
220523 DTM Race 2 start
Start van het DTM-veld op de Lausitzring met Sheldon van der Linde (31) vooraan

Eigenlijk wordt het 50-jarig jubileum van BMW M, de sportdivisie van BMW, pas later deze week tijdens de 24-uursrace op de Nürburgring gevierd, maar Sheldon van der Linde en zijn team Schubert Motorsport zorgden al voor een feestje met een dominant optreden tijdens het tweede raceweekeinde van het DTM-seizoen op de Lausitzring. De Zuid-Afrikaanse rijder won er beide races en neemt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over. Het uitvalpercentage in beide wedstrijden was opmerkelijk hoog.

Tekst: René de Boer (vanuit Klettwitz, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR

Van tevoren gold BMW al als favoriet op de Lausitzring, waar opnieuw de snelle, licht schuin oplopende bocht Turn 1 tot de lay-out behoorde. Toch was het in de kwalificatie voor de eerste race de Oostenrijker Lucas Auer, die met zijn Winward-Mercedes de pole-position behaalde. Bij de start van de race kwam Sheldon van der Linde met zijn BMW vanaf de derde startplaats goed naar voren, nam de leiding en stond die vervolgens ook niet meer af, waarmee hij voor de eerste DTM-zege van de dit jaar nieuwe BMW M4 zorgde. Auer verloor niet alleen de kop, maar een tijdje later ook de tweede plaats. Dat gebeurde tijdens de pitstop, waarbij hij teveel tijd verloor en moest toezien hoe Mercedes-merkgenoot Lucas Stolz van het HRT-team de positie overnam. In die volgorde kwamen de beide Mercedes-rijders achter winnaar Van der Linde over de finish. De race kende relatief veel uitvallers, onder wie de beide BMW-coureurs Wittmann en Eng, Audi-rijders Kelvin van der Linde, Feller en Müller en Porsche-rijders Preining en Olsen.

220523 DTM Tribune
Eindelijk weer eens voor volle tribunes

In de kwalificatie op zondag was er een spannend moment toen de Braziliaan Felipe Fraga zijn Red Bull parkeerde met een grote brand achterin de auto. Hij stapte ongedeerd uit en hielp de baancommissarissen met het blussen. De sessie werd met de rode vlag onderbroken, wat voor veel rijders de strategie in de war schopte. Met nog vier minuten op de klok werd de kwalificatie hervat, waarbij Sheldon van der Linde de eerste pole voor de BMW M4 in de DTM behaalde, gevolgd door René Rast in de Abt-Audi. In de race nam Van der Linde bij de start de leiding, voor Mercedes-rijder Maro Engel, Rast en Lamborghini-rijder Bortolotti. Van der Linde reed vervolgens ogenschijnlijk zonder problemen zijn tweede overwinning op rij naar huis, en dat ondanks 25 kilo ballast na zijn succes van de dag ervoor. Engel kwam in de slotfase nog dichtbij, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats, terwijl Rast als derde voor het eerst sinds zijn terugkeer in de DTM weer op het podium stond.

220523 DTM Podium
Podium na race 2 met vlnr Engel, Van der Linde en Rast

Voor het team Schubert Motorsport uit Oschersleben was het een droomweekeinde, waarin niet alleen beide DTM-races op de Lausitzring gewonnen werden met Van der Linde – en dat pas in het tweede weekeinde van het team in de serie – maar ook de overwinningen in beide ADAC GT Masters op de Red Bull Ring werden behaald.
Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2022
Bekijk de desktopversie