Home | Nieuwsarchief | Kalender | Desktopversie
IndyCar: VeeKay wederom op eerste startrij tijdens Indianapolis 500
23 mei 2022 Pagina 1 van 1
rinus-blij

Voor het tweede jaar in successie vertrekt Rinus 'VeeKay' van Kalmthout tijdens de fameuze Indianapolis 500 vanaf de eerste startrij. Nadat de 21-jarige Nederlander zich op zaterdag met een fenomenale run plaatste voor het tweede gedeelte, werkte hij zich op zondag vakkundig richting het derde segment, om daarin een prachtige derde plaats te veroveren.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

rinus-actie


VeeKay heeft vanaf zijn allereerste ronde op de Indianapolis Motor Speedway een verfijnd gevoel voor de absolute limiet op de onvergeeflijke oval. De talentvolle twintiger reed in zijn debuutjaar al naar een puike vierde startpositie (2020) en onderstreepte zijn stuurmanskunst in Indianapolis met een derde plek op de grid van 2021.

Nadat VeeKay op zaterdagochtend (lokale tijd) een gemiddelde snelheid van 233,655 mijlen per uur over een kwalificatierun van vier rondjes liet noteren, werd hij door velen getipt om met de felbegeerde poleposition aan de haal te gaan. Werkgever Ed Carpenter Racing leverde in het recente verleden in persoon van teambaas en naamgever Ed Carpenter reeds driemaal (2013, 2014, 2018) de snelste kwalificatietijd voor de legendarische Indy 500 en hoopte met VeeKay én Carpenter zelf wederom hoge ogen te gooien.
 
rinus


Dat lukte glansrijk. Na de eerste runs op zaterdag werd een schifting gemaakt, waarin de snelste twaalf van in totaal drieëndertig deelnemers permissie verdienden om op zondag terugkeren voor de Fast Twelve-sessie. Van daaruit werden de rapste zes gepromoveerd richting de Fast Six. In dat laatste segment stond de polepositie op het spel.

Tijdens de Fast Twelve-sessie noteerde VeeKay achter het stuur van de #21 Bitcoin Racing Team with BitNile Chevrolet andermaal een verbluffend gemiddelde. De enkelvoudig NTT INDYCAR Series-racewinnaar raasde viermaal over de Indianapolis Motor Speedway in een gemiddelde snelheid van 233,429 mijlen per uur, oftewel 375,668 kilometer per uur. Die snelheid bleek goed voor een prachtige tweede plaats en promotie richting de Fast Six.
 
actie


In de strijd om poleposition toonde het kleine Ed Carpenter Racing zich als vanouds ijzersterk. Van de vier concurrerende bolides, allen ingezet door het oppermachtige Chip Ganassi Racing, hielden VeeKay en Carpenter twee wagens achter zich. Het tweetal, aangevoerd door VeeKay, die een vier-rondengemiddelde van 233,385 mijlen per uur oftewel 375,597 kilometer per uur, verdedigde daarmee de eer van motorleverancier Chevrolet. VeeKay kroonde zich voor het derde achtereenvolgende jaar tot snelste Chevrolet-rijder tijdens de kwalificaties voor de Indianapolis 500.

"Ik ben behoorlijk trots", liet VeeKay kort na de Fast Six-sessie vanuit Indianapolis weten. "De vier rondjes in de Fast Six-sessie waren mijn vier beste rondjes van dit kwalificatieweekend. Uiteraard was de gemiddelde snelheid iets hoger op zaterdag, maar de omstandigheden waren toen ook iets gunstiger. Wat betreft de afstelling van mijn wagen voelde het vandaag (zondag) nog iets beter aan. We hebben er ten opzichte van de Fast Twelve een klein beetje downforce uitgehaald en de balans minimaal richting onderstuur verplaatst. Dat werkte fantastisch."
 
moeder


"Dit voelt absoluut niet als het misgrijpen van poleposition. Vergeet niet dat er 33 rijders aan dit evenement deelnemen en ik gewoon vanaf de eerste rij mag starten. Scott Dixon was vandaag buitenaards en Ganassi had het ontzettend goed voor elkaar. Ik ben trots op Ed Carpenter Racing, dat ik er voor het derde achtereenvolgende jaar zo goed bij sta, en dat het team voor de vijfde keer in zes jaar tijd op de voorste startrij mag plaatsnemen. We wisten van tevoren dat het lastig zou worden tegen de Honda's, omdat de Chevrolet-motor krachtiger is over één ronde, maar iets meer verval kent over een run van vier ronden."

"Startplaats drie is fantastisch, maar de race is natuurlijk pas komende zondag. Bovendien moeten we 200 ronden van tweeënhalf mijl rijden, waarin er van alles kan gebeuren. Ik heb er ontzettend veel zin in en ga mijn uiterste best doen om die fles melk te verdienen!", besluit VeeKay strijdvaardig.

In de strijd om het NTT INDYCAR Series-kampioenschap heeft VeeKay goede zaken gedaan. Aangezien de beste startplaatsen voor de Indianapolis 500 worden beloond met bonuspunten voor het kampioenschap, is VeeKay opgeklommen van een tiende naar de negende positie in het tussenklassement.

De actie op de Indianapolis Motor Speedway wordt vervolgd met een twee uur durende training op maandagmiddag (lokale tijd) en de traditionele Carb Day-training, welke aanstaande vrijdag plaatsvindt. Aanstaande zondag 29 mei wordt de 106th Running of the Indianapolis 500 presented by Gainbridge volgens planning rond 18.15 uur Nederlandse tijd in gang gezet.

Hét mobiele autosport magazine
© Autosport.nl is gemaakt door Fullservice reclamebureau Fast Company 2022
Bekijk de desktopversie